Вижте снимки >>

Едно от любимите места на Александра в България е с. Рупите и къщата на Ванга. "Това място само по себе си е много особено, служи като акумулатор и от него човек черпи енергия и сила" - пише ни тя.

Местността Рупите представлява едно облагородено кътче на около 10 км североизточно от Петрич, с прекрасна флора и фауна, някои видове от които са включени в Червената книга на страната. Намира се на десния бряг на река Струма.

Мястото е придобило широка популярност, благодарение най-прочутата българска пророчица Вангелия Гущерова - Ванга (3.10.1911 - 11.08.1996 г.). През 1992 г. пророчицата построява храм-паметника "Света Петка Българска", превърнал се в място за поклонение на хиляди хора.

В близост до храма извира топла минерална вода с температура 78 0С. Тези води допринасят за построяването на лечебен център, занимаващ се с хора със сърдечно-съдови заболявания, заболявания на опорно-двигателната и нервната система.

Друга забележителност тук е издигащото се на запад възвишение Кожух, което е част от угаснал вулкан, кратерът на който е мястото където се разполага днес храма. В югозападното подножие на Кожух се намират останки от Античният град Петра, основан през последната четвърт на ІV в. пр.Хр.

Научете повече за конкурса Мис Земен Рай!
Участвайте в него, като изпратите ваши снимки на e-mail [email protected]!

Вижте участничките в Мис Земен Рай за ноември - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10