Всяка година има няколко големи събития, които изискват постилането на „Негово Величество Червения килим“, станал най-голямата емблема на славата. Разходката на звездите по него отдавна се е превърнала в самостоятелно шоу - своеобразно ревю, за което всеки голям дизайнер се бори.

Вижте снимки >>

Това обаче далеч не означава, че всеки тоалет, появил се под светлините на прожекторите, може да се нарече зашеметяващ... Фактът, че е изработен от ръцете на светилата в модата и е сложен от най-прочутите дами в света, не е гаранция, че ще остане в историята.

Но има облекла, които появили се веднъж пред фотографските обективи, няма как да бъдат забравени. Те са толкова бляскави, колкото и жените, които ги носят.

Предлагаме ви да видите част от най-впечатляващите рокли, минали по "червения подиум".

Елизабет Хърли във "Versace"

Елизабен Хърли във "Versace"

Снимка: Instagram Harper's Bazaar

През 1994 г. за лондонската премиера на филма "Четири сватби и едно погребение" британската актрисата се появи под ръка с тогавашния си приятел Хю Гранд. За събитието тя носеше спиращ дъха тоалет на марката "Versace". Черната рокля смайваше с двойните си презрамки, дълбоко V-образно деколте и високата си цепка, стигаща почти до талията, разположена само на педя от страничния разрез, който се "държеше" от големи златни безопасни игли и копчета. Визията ѝ предизвика истинска истерия, превръщайки я в абсолютен център на вниманието. Мина дълго време, преди хората да спрат да говорят за нея, но и до днес си спомнят за фурора, който причини.

Всъщност Елизабет е била напълно неподготвена за вечерта. Самата Донатела Версаче разказва, че актрисата отишла с молбата да вземе назаем дреха, която да носи в дебютната вечер на лентата. Оставали по-малко от 24 часа преди изявата, затова ситуацията била неотложна. След трескаво търсене, открили черната рокля с безопасните игли - детайли, вдъхновени от пънк течението, в бяла найлонова торба в един от офисите. Обличана само веднъж на пролетното ревю на Джани Версаче същата година, тя "залепнала" за тялото на Хърли. Актрисата взела роклята и на следващия ден сама направила прическата и грима си, пред малко огледало у дома ѝ, за чието ползване се борила с Хю Гранд.

Анджелина Джоли в "Marc Bouwer"

Анджелина Джоли в "Marc Bouwer"

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През 2004 г. Анджелина Джоли бе истинско въплъщение на нежността на церемонията по връчването на наградите "Оскар", появявайки се с дълга бяла рокля от сатен с презрамка около врата, гол гръб и дълбоко V-образно деколте. Човек трудно можеше да смъкне очи от нея. Тоалетът ѝ сякаш обединяваше стила на Мерилин Монро и Рита Хейуърт в едно, пренесен в новото хилядолетие. За да завърши визията си, актрисата беше избрала деликатни обеци, които да не отклоняват фокуса от ефектното ѝ колие, обсипано с камъни и падащо на няколко реда.

Кейт Бланшет в "Armani Privé"

Кейт Бланшет в "Armani Privé"

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Кейт винаги е била олицетворение на елегантността. Нейната осанка не се постига, човек просто се ражда с нея. През годините австралийката неведнъж е демонстрирала безупречен вкус към гардероба си, но една от най-запомнящите се рокли, които е слагала, е тази през 2018 г. на филмовия фестивал във Венеция. Тогава тя заложи на една от любимите си марки "Armani Privé". Асиметричният дълъг тоалет от черно кадифе подчертаваше изящната ѝ фигура, като акцентът падаше върху златистия ръкав, контрастиращ с останалата част на дрехата.

Вижте останалите рокли в галерията ни.