Българката Ема Шопова, дизайнер от САЩ, е номинирана за престижната модна награда на групировката Ел Ве Ем Аш (LVMH).

Осем кандидати бяха подбрани от експерти измежду 20 полуфиналисти за престижната награда за млади модни дизайнери с парична премия от 300 000 евро и една година подкрепа и менторство в модния бизнес, пише БТА, цитирайки Контактмюзик.

Шопова и сподвижничката ѝ Лора Лоуена са номинирани с бранда си "Шопова Лоуена". Те ще се състезават с още четири лейбъла, предлагащи дамска мода и с три от света на мъжката мода.

Вижте моделите на модната марка >>

За пръв път България фигурира в списъка на финалистите с българо-американската дизайнерка Ема Шопова. Индия също е представена за пръв път от британско-индийската дизайнерка Суприя Леле.

Ема Шопова е дъщеря на българи, родена е в САЩ. С британката Лора Лоуена се запознават в престижния моден колеж "Сентрал Сейнт Мартинс" в Лондон и през 2017 г. основават марката си "Шопова Лоуена". В колекциите им правят впечатление бродирани български фолклорни мотиви, отбеляза Vogue преди година.

Ема се запознава с Лора Лоуена в най-известния колеж за дизайн и изкуство Central Saint Martins във Великобритания и бързо намират допирни точки в нещата, които могат да направят заедно. Така се ражда и брандът им Chopova Lowena.

Дрехите на Chopova Lowena се продават в 20 магазина по света, като най-много те са в Италия и в страни в Азия, пише БНР.

Вижте тази публикация в Instagram.

Thank you so much @lvmhprize #lvmhprize2020

Публикация, споделена от Chopova Lowena (@chopovalowena) на

Риана, Върджил Абло и Стела Макартни са в звездното жури заедно с Джонатан Андерсън, Крис ван Аш, Мария Грация Киури, Никола Гескиер, Марк Джейкъбс и Клеър Уейт Келър.

Прочутите дизайнери ще обявяват победителя в наградата на Ел Ве Ем Аш на церемония на 5 юни в Париж.