Перлите и кристалите на модна къща "Balmain" озариха Седмицата на модата в Париж в стилна ода на 80-те години на миналия век, а украинска дизайнерка почете страната си със среща на подиума между смокингите и геополитическата активност, предават френските медии.

"От военната зона с мир" бе надписът, посрещнал гостите на дефилето на украинската дизайнерка Лила Литковска пред кино "Гранд Рекс" в Париж, модел на Рейдио Сити Мюзик Хол в Ню Йорк.

Вижте снимки >>

Дефилето на дизайнерката продължи радио темата в залата в стил ар деко. Спектакълът "В ефир" бе метафора на непредсказуемостта на живота в Украйна през последната година. Саундтракът към колекцията на Литковска превключваше между различни радиостанции с постоянни прекъсвания. Колекцията на украинката е отражение на това чувство на опасност чрез смесване на стилове, доминирани от свободните и обемни силуети.

Тя представи и по-комерсиални модели като черно палто смокинг върху широка черна пола и маратонки, както и по-абстрактни игри във формата, като черно палто, увито с дълги ръкави, създаващо нестандартен силует.

Снимка: Getty Images

До подиума чрез видеовръзка бе представен екипа на Литковска в Киев. Самата дизайнерка бяга в Париж с двегодишната си дъщеря, когато започва руската офанзива срещу Киев през февруари 2022 г. Дизайнерката, създала бранда си преди 14 години, продължи да твори "произведено в Украйна", като премести ателиетата си на по-безопасни места в родината си.

В първата седмица на руското нахлуване се преместихме в Лвов, в западната част на Украйна. Но се върнахме в Киев в началото на лятото, каза тя за Асошиейтед прес.

Поръчките се увеличават. През изминалата година тя организира заедно с други украински дизайнери модни събития в Париж, Берлин, Мюнхен и Милано, на които събира около 50 000 евро, предава БТА. С тях купува лекарства и подкрепя най-голямата детска болница в Киев, както и армията. Настоява 30 на сто от печалбата да отива за Украйна.

Снимка: Getty Images

Блясъкът на "Балмен"

Знаменитости като Джесика Алба успяха да преминат през шумните тълпи пред покрития базар "Каро дьо Тампл", за да влязат в спокойния, лъхащ на парфюм и предлагащ шампанско свят на "Balmain".

Тази есен Оливие Рустен превърна диско страстта си в инфекциозна колекция, представяща всички нюанси на перленото, архивни рокли-камбани и ослепителни сака, обсипани с кристали под формата на цветя.

Дизайнерът каза, че е бил вдъхновен от "новия френски стил" на основателя на модната къща Пиер Балмен, с бляскавия поствоенен стил на колекцията, с шапките като летящи чинии, стегнати талии и силуети тип камбана.

Дръзкият стил от 80-те години с черни лъскави рокли, гигантски якета, изработени само от перли и огромни плисета от ножове на полите впечатли публиката.

Снимка: Getty Images

Почитатели на модата се събраха в Музея "Орсе" а премиерата на нова книга за бившия дизайнер на "Chanel" Карл Лагерфелд, чиято кончина на 85 години през 2019 г. все още хвърля сянка върху Седмицата на модата в Париж.

"Когато Карл се присъедини към "Chanel" през 1983 г., модната къща бе на ръба на банкрута", каза авторът Уилям Мидълтън за Асошиейтед прес. "Когато той почина, тя бе сила за 11 милиарда долара. Такъв бе бизнесът нюхът на Карл, но и мощта му като дизайнер".