През следващата зима пера ще красят ефирни рокли и ще са използвани като украса на шапки, която покрива ушите, а палта от кашмир ще се носят върху копринени туники, но повечето дизайнери вече не прибягват до кожи, когато създават новите си колекции.

Вижте снимки >>

Жан-Пол Готие е имитирал кожи, като за целта е използвал принтове, пера и е разчитал на визуална илюзия в първата си колекция, откакто се отказа да използва кожи през ноември м.г. Огромни шапки са с украса от розови и тюркоазени пера, материята на обемни якета е с триизмерен ефект на лисича кожа, а сатенът е с петниста окраска, съобщава БТА, цитирайки Франс прес.

"Това е колекция, в която изобщо няма кожи", отбеляза дизайнерът, който от 30 години работи с кожи.

Британската дизайнерка на модна къща "Живанши" Клеър Уейт Келър, която миналата година използва изкуствени кожи в проектираните от нея облекла, този път е заложила също на перата. Те са навсякъде - използвани са за украса дори на обувки с ниски подметки.

Снимка: БТА

"Изкуствената кожа е добра алтернатива на естествената, но не е най-доброто екологично решение - заяви наскоро тя пред изданието "Уиминс уеър дейли". - Предпочитам да изчакам появата на по-добра материя."

Всъщност някои дизайнери, като Върджил Абло, който работи за "Луи Вюитон", и Ким Джоунс, който отговаря за колекциите мъжко облекло на "Диор", продължават да използват кожи. Експерти в сектора на модата смятат, че Жан Пол Готие ще се върне скоро към използването на кожи.

Снимка: БТА