Седмицата на прет-а-порте за мъже в Париж приключи с представяне на първата колекция мъжко облекло на френския моден дизайнер Еди Слиман за модна къща Celine.

Вижте снимки >>

Голяма метална сфера с неонова светлина висеше на подиума в стъкления павилион, инсталиран на площад Конкорд. След като през септември м.г. представи колекция в различни нюанси на черното, Слиман, който е работил за Dior и Saint Laurent и е смятан за един от най-талантливите дизайнери от своето поколение, този път е проектирал колекция, в която преобладаващите цветове са сивото, черното и морски синьото. Манекени с издължени фигури носеха обемни сака и тесни вратовръзки, както и палта с принтове на животни. Показани бяха също черни панталони, които стигат до глезена, и са носени в комбинация с бели чорапи. Прическите са заимствани от модата през 60-те години на миналия век.

Снимка: БТА

Донякъде бе изненадващо, че манекените не носеха чанти, макар че тези аксесоари бяха характерни за предишни колекции на модна къща Celine, която доскоро бе фокусирала вниманието си най-вече върху женската мода.

Снимка: БТА

Колекцията на Слиман за Celine включва също черни кожени якета с украса от пайети.

Друго специално дефиле бе посветено на бельото. "Не налагаме стереотипи - единствената ни цел е да помогнем на жените да се чувстват добре", заяви председателят на асоциацията "Променкор-ленжри франсез" Ален дьо Роделек в началото на дефилето, в което участваха няколко производители на бельо. Танцьорки и манекенки се редуваха, за да представят "картини" под ритмите на рок музика - черно бельо под бяла риза, взета от мъжкия гардероб; цветно бельо с бродирани цветя, заимствано от модата през 70-те, и лента на главата; пурпурночервено бельо под черно яке; бяло бельо и златисти ботуши.

След Седмицата на прет-а-порте за мъже във френската столица идва ред на четиридневната Парижка седмица на висшата мода. С интерес се очаква представянето на колекциите на Dior и италианската модна къща Antonio Grimaldi, в чието дефиле ще участва актрисата Азия Ардженто, обвинила холивудския продуцент Харви Уайнстийн в сексуално насилие.