Седмицата на дамската мода есен-зима в Милано започна в сряда с дефилета на "Гучи", "Джил Зандер", "No 21", "Монклер".

Вижте снимки >>

Само ден след смъртта на иконата на миланските подиуми Карл Лагерфелд, шоуто продължи.

След като изневери на ломбардската столица, като представи колекцията си в Париж миналия септември, "Гучи" се завърна в миланския си бастион. Дизайнерът на марката Алесандро Микеле предложи смесена дамска и мъжка колекция, в която доминираха костюмите - с широки рамене, незавършени краища и по-доминантен силует.

Темата на колекцията е маската - "облеклото е нашата маска, която и разкрива, и скрива" - обясни Алесандро Микеле.

Микеле е работил за "Фенди" като млад дизайнер под ръководството на Карл Лагерфелд. Ден след смъртта му той си припомни за мъжа с дух на Питър Пан.

Снимка: БТА

"Обичах го много. Много съжалявам за загубата и още не съм осъзнал напълно факта, че вече го няма"- каза дизайнерът, цитиран от БТА.

Микеле предложи също блузи с принтове и дантелени елементи, лъскави къси рокли, пъстри пуловери и бродирани вълнени жакети. Имаше и изцяло червени тоалети.

Алесандро дел Акуа се вдъхнови за сексапилната си колекция за "No 21" от филма "Жажда за убийство" на Брайън де Палма. Отпред тоалетите му изглеждаха стегнати и семпли, но на гърба циповете зееха и се виждаше бельото на манекенките.

"Джил Зандер" предложи удължен силует с дълги черни вълнени рокли, огромни мъжки ризи, обувки без ток и големи чанти.

Пиерпало Пачоли, художественият директор на "Валенитно", представи втора колекция за "Монклер", в която преобладаваха капитонирани рокли.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos