Емблематичният стадион Калимармаро, известен още като Панатинайкос, в гръцката столица Атина тази вечер ще е сцена на пищно шоу. Френската модна къща "Dior" ще представи там новата си колекция, пишат италиански, френски и гръцки електронни издания.

В ход са последните приготовления за спектакъла, който ще започне в 21:30 ч. Около 400 високопоставени гости се очакват да дойдат на стадиона за него. Събитието ще се излъчва на живо на открити места в Каламата и Суфли - два гръцки града, известни с традициите в производството на коприна, които са били сред източниците на вдъхновение за новата колекция на бранда. В самата Атина шоуто ще се излъчва на живо в парка пред културния център на фондацията "Ставрос Ниархос".

Не случайно модната къща е избрала да представи новата си колекция в Гърция в годината, в която се отбелязва 200-ата годишнина от гръцката революция. Не случайно са се спряли и мястото за представянето на колекцията - стадиона, на който са били възродени античните Олимпийските игри. Всичко това отдава почит на влиянието на гръцкия дух върху еволюцията на европейската цивилизация, пише БТА. Новата колекция на "Dior" съчетава традициите и модерното, вплита гръцкото занаятчийство и древногръцките естетически ценности за светлина и красота. Над новата линия дрехи са работили и гръцки творци от цялата страна, специализирани в производството на копринени изделия, в плетене, в бродиране, но и във ваяне на глина и майсторене на бижута. За шоуто са ангажирани и местни музиканти.

Стадионът Калимармаро

Снимка: iStock by Getty Images

Спектакълът в Атина тази вечер е кулминация на една истинска гръцка одисея на творческия директор на Диор Мария Грация Киури, отвела я на емблематични места из Гърция като Акропола, Делфи, Санторини, Сунион, Древната Агора, където са правени снимки на новата колекция. Всичко това е и завръщане в миналото, към 1951 г., когато група модели и служители на Диор успяват да превърнат обикновена разходка на Акропола в зрелищна и паметна фотосесия.

Представянето на новата колекция на "Dior" в Атина е сигнал и че Гърция вдъхва глътка свеж въздух след дългите месеци на локдауни заради коронавируса, парализирали особено много културния и творческия живот в страната. Но не всички в Гърция са доволни от това, че древни обекти се използват за модно шоу. Според някои такъв тип холивудски изяви трябва да си останат типични за САЩ или Западна Европа, а не да се пренасят в Гърция, където историческите и археологически обекти трябва да си останат непокътнати от съвременната суета.

Снимка: iStock by Getty Images

Не за първи път творческият директор на бранда избира да представя нови колекции в други страни. Мария Грация Киури представи в предходните две години новите си колекции в Маракеш, в Мароко и в Лече, в италианската област Пулия, като всеки път тя се вдъхновяваше от специфичната местна култура и традиции.

Така например по време на ревюто в Лече миналата година, площадът пред градската катедрала се превърна не само в моден подиум с апатично преминаващи по него манекени. Спектакълът тогава включваше типичната за Пулия музика и специфичния за района народен танц пицика. Цялото шоу пък беше пропито с духа на магията, а сградите около катедралния площад тогава бяха превърнати в палитра от светлини.