Доменико Долче и Стефано Габана предложиха елегантност без излишни украшения в колекцията за пролетта на 2025 г. на Седмицата на модата в Милано, като се завърнаха към класическия шик на 50-те години на миналия век, оживен от няколко щриха фантазия, съобщaват АФП и БТА.

Материите в колекцията са благородни, като се набляга на лена и ръчната изработка. Силуетите са плавни, а кройките - изчистени. Мъжът на Dolce & Gabbana носи панталони с широки басти, но пристегнати в кръста, ризи с шал яки и сака със средно дълги ръкави реглан. В допълнение към черното в палитрата на този сезон има бяло, бордо, зелено, пясъчно и кафяво.

Райетата са повсеместни, отразявайки естетиката на 50-те години на миналия век - златната ера на италианското кино, белязана от елегантна мода. Малки отклонения от класиката са леко прозрачни ризи, червени мъниста, бродирани върху бели сака, и панталони с мотиви на цветя.

Блестящите обеци и причудливите златни висулки са забранени, но каскетът и чантите все още са сред задължителните аксесоари на D&G. Новата колекция, която е изработена ръчно и отдава почит на италианското занаятчийство, вдъхновило дизайнерите. На него е посветена и изложба в Милано, озаглавена "От сърцето към ръцете: Dolce & Gabbana ".

Вижте снимки от колекцията на D&G >>

От своя страна Джорджо Армани премести мъжете от обичайната за него градска среда сред природата за новата си колекция пролет/лято 2025 за марката Emporio Armani, представена в Милано. Духът й е на освобождаване и забрава. Ризите в нея са свободни, над обемни панталони и солидни ботуши. Кожата напомня за ездата, а саката на фините костюми - за сафари.

Самата колекция е озаглавена "Свободата на природата". Всичко в нея е органично - цветовете, мекият силует, герданите от естествени камъни, носени на голо. Панталоните с басти се раздвижват при ходене. Те се носят с копринени ризи, разкопчани до кръста, мрежести топове или сака с колан. Настроението допълват каубойски шапки, заедно с удобни мокасини или ботуши.

Вижте снимки от колекцията на Emporio Armani >> 

"Тази колекция извежда мъжа на Emporio Armani от обичайния му градски хабитат", се казва в бележките към ревюто. "Води го на кон през слънчеви хълмове, простори от лавандула и пшенични полета в далечината, проникнати от усещане за независимост."

Джорджо Армани, който следващия месец навършва 90 години, излезе за поклон с дългогодишния си партньор Лео Дел'Орко и племенницата си Силвана Армани.

Междувременно Prada показа младежки оптимизъм в контекста на един турбулентен свят на подиума на Седмицата на модата в Милано. Без да прави официално изявление, брандът изрази безпокойството си.

Вижте снимки от колекцията на Prada >> 

Миуча Прада коментира, че е искала оптимистичен проект. "Всичко е толкова зле и чувствам, че това е правилното", каза дизайнерката зад кулисите, подчертавайки, че оптимизмът не е бягство от реалността. Колецията на за сезона пролет/лято е и игра с идеята за несъвършенството. Топове, сака и блузи с качулки изглеждаха изглеждаха къси и стеснени. Ръкавите са с три четвърти дължина. Гардеробът на "Прада" за пролет-лято 2025 г. е наполовина "наследен", наполовина актуален.

Плохи, плисета, ниски талии на панталоните и колани в ролята на декорация са съставна част на колекцията. Миуча Прада коментира, че играта с идеята за истинско срещу фалшиво е изключително актуална, а детайлите са подкана към публиката да погледне дрехите отблизо.