Катрин Уокър може и да намери фен в лицето на Кейт Мидълтън, но приживе тя беше един от любимите дизайнери на покойната свекърва на херцогинята - лейди Даяна. Стилистката осигури на "принцесата на народа" някои от най-емблематичните й тоалети, които започна да й шие след запознанството им през 1981 г., три месеца след сватбата на Ди с принц Чарлз.

Лейди Даяна дори беше погребана с неин тоалет, който закупила едва няколко седмици преди да намери смъртта си в автомобилна катастрофа.

Ноември 1992 г. - краят на приказката

За никого вече не беше тайна, че бракът на Даяна и Чарлз е пред своя край. Тъй като двойката все още не беше официално разделена, лейди Ди се съгласява да удовлетвори молбата на кралицата и да изпълни последния си официален ангажимент, придружавайки съпруга си при визитата му в Южна Корея.

На официалния банкет ясно си личи огромната пропаст, която вече стои между все още законните съпрузи, които цяла вечер не си казват нито една дума. Люляковият цвят на роклята, носена преди това при държавно посещение в ОАЕ през 1989 г., сега отразява ледената атмосфера в семейните им отношения.

Ноември 1994 г. - онеправданата жена

Седмица след изненадващото признание на Чарлз за изневяра с Камила Паркър Боулс, Даяна бива приета от обществото като "онеправданата жена в брак от ада". Тя използва момента, за да присъства на приеми с високопоставени личности, един от които се състои във Версайския дворец.

Там Даяна прави незабравима поява, пристъпвайки в черна, копринена, "секси" рокля с голи рамене, за която дизайнерът Пиер Карден възкликва: "Това е домът на краля Слънце на Франция. А сега вече имаме и принцесата Слънце на Версай".

Снимка: Getty images

Юни 1995 г. - завръщането на "роклята за отмъщение"

С този тоалет Даяна изглежда зашеметяващо на събитие, състояло се в галерия "Serpentine" в западен Лондон. Тя използва посещението си, за да направи запомнящо се впечатление, след като година по-рано Чарлз публично излиза по телевизията, за да признае, че не е бил верен по време на брака им.

Наслаждаваща се на живота си като необвързана жена, Даяна се сближава с капитана на английския отбор по ръгби Въл Кърлинг, с когото се срещат във фитнес залата. Впоследствие съпругата на спортиста я обвинява за разпада на брака им.

За Даяна обаче това е само забавление. Още повече, че няколко седмици по-късно тя среща мъжа, за когото се смяташе, че е последната й голяма любов - д-р Хаснат Хан.

Снимка: Getty images

Октомври 1996 г. - запазване на спокойствие, въпреки видео скандала

Главната цел на появата на Даяна е стартирането на кампания за набиране на средства в размер на 1,5 млн. паунда за благотворителния център за лечение на СПИН в Нотинг Хил, западен Лондон. По това време обаче мислите на всички обаче са заети от публикувано тайно видео на лейди Ди, в което тя уж се наслаждава на компанията на любовника си Джеймс Хюит. Клипът се оказва фалшив, въпреки че предизвика сериозна полемика. Принцесата все пак успява да запази публично хладнокръвие, още повече, че вече година успява да запази в тайна връзката си с пакистанския лекар д-р Хан.

Март 1997 г. - с нова визия за началото на новата й мисия

С нова по-прибрана прическа Даяна изглежда спретната и скромна в пастелно розов костюм, напомнящ на тези, носени от Джаки Кенеди през шейсетте години. Тя съчетава дрехите си с подходяща дамска чанта и високи токчета, докато пристига в лондонския хотел Savoy за обяд.

Няколко седмици по-рано нейната мисия за противопехотни мини в Ангола, докосва целия свят.

У дома, Даяна решава да се раздели с някои от тоалетите си, за да набере средства за различни благотворителни организации. Това е и моментът, в който става ясно, че Камила се е върнала в живота на Чарлз.

Април 1997 г. - романсът продължава

Отново елегантна, Даяна пристига в болница в Западен Лондон, за да посети млади пациенти, страдащи от кистозна фиброза. В извънработните си часове тя посещава болницата и за да се види с любимия си - Хаснат Хан. Следващият месец тя дори пътува до Пакистан, за да се срещне със семейството му, като използва полуофициалното си посещение в местна онкологична болница, като причина да лети до страната.

Юни 1997 г. - старт на лятна любов

Даяна се появява с елегантна рокля, изработена от син копринен креп и бродирана с мъниста и диаманти, на лондонското откриване на търга на роклите й в Christie's. Успява да събере 3,5 млн. паунда от продажбите на тоалетите си.

Кампанията й против противопехотните мини продължава и дори я отвежда до Белия дом на среща с Хилари Клинтън. Личниат й живот обаче претърпява крах - д-р Хан отказва да се появи публично и двамата се разделят.

Започва любовното й лято, по време на което Даяна приема поканата на шефа на "Harrods" Мохамед Ал Файед да гостува във вилата на семейството му в южна Франция.

Юли 1997 г. - последните седмици от живота й

Последният дневен публичен ангажимент на лейди Ди във Великобритания. Въпреки че семплата червена рокля с двоен колан да й е ушита за посещение в Чикаго, тя не я облича до откриването на болница в Хароу, Мидълсекс.

Принцесата вече е влюбена в Доди Ал Файед, който изоставя американската си приятелка заради нея. Даяна пътува до Милано, за да присъства на погребението на близкия си приятел - дизайнера Джани Версаче. След което започват серията й любовни почивки с Доди. Причината да е далече от Лондон е и новината, че Чарлз организира голямо парти за 50-ия юбилей на Камила.

Месец по-късно Даяна и Доди умират в катастрофа във Франция.