След тържествата по интронизацията на 126-ия японски император Нарихиту, на които сред много знатни гости присъстваха и президентът Румен Радев и съпругата му Десислава, експертът по протокол Милена Хлебарова коментира пред БНТ, че гостите са били удостоени с една истинска церемония, както изисква протокола.

Вижте всички тоалети на приема >>

Тя изтъкна, че освен официалната част по приемането на трона и приема, предстои и чаена церемония, като всяко от събитията изисква различно облекло и начин на поведение.

Хлебарова допълни, че японският протокол предварително е изпратил предписания към гостите.

"Поведението на нашата първа двойка много изненада, защото беше аристократично. Показаха се на ниво - показаха, че с външния вид, с изказа, с начина на движение, с маниерите, с жестовете, те показаха, че държат на приятелството между България и Япония, а именно това е в основата на присъствието им там и изказването на благопочитания към новата императорска двойка", каза експертът.

Тя допълни, че облеклото и на двамата е отговаряло на изискавнията на дрескода за мястото и за времето. Хлебарова каза още, че досега не сме ги виждали облечени по този начин и затова са предизвикали изненада. Експертът изтъкна, че семейство Радеви са изглеждали дори по-добре от кралските двойки, присъствали на събитието и за това със сигурност е допринесла и дизайнерката Невена, с чиито тоалети бе облечена Радева.

Кралица Летисия и крал Фелипе VI

Снимка: AP/БТА

"Адмирации за избора на тон и материя на роклята", поздрави Хлебарова.

Тя обърна внимание, че всички дами са били облечени в цветове, характерни за официалния живот в Япония - светлобежово, бежово, светлосиньо, сиво, както и цветовете на есента.

Белигийския крал Филип и кралица Матилд

Снимка: AP/БТА

"Синхронът между цвета на природата и цвета на облеклото показва отношението на този, който ги носи и благопочитанието към събитието. Това са дребни детайли, но тези жестове се наблюдават и отчитат", отбеляза Хлебарова.

Ръмънският президент Клаус Йоханис и съпругата му

Снимка: AP/БТА

Експертът коментира и толаетите на херцогинята на Кембридж Катрин по време на визитата ѝ с принц Уилям в Пакистан, като ги нарече прекрасни и обърна внимание, че се е вписала в местната култура, като същевременно е показала, че е европейка.