На световноизвестния ливански моден дизайнер Ели Сааб му се сторили цяла вечност няколкото минути, в които трябвало да провери дали екипът му от 200 души, сред които и синът му, са живи и здрави след чудовищната експлозия, разтърсила Бейрут, предава агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Като повечето ливанци, взривът от 4 август сварил моделиера напълно неподготвен и той имал чувството, че е избухнал на прага на входната му врата. Сааб видял сина си целия покрит с кръв. Не могъл да повярва на очите си. Успокоил се едва когато разбрал, че раните по него са повърхностни.

"Следващите 15 минути ми се сториха дълги като два дни. И това не беше само заради сина ми. Трябваше да се уверя, че никой от моите хора не е пострадал, защото ние сме едно голямо семейство!", споделя Сааб.

Експлозията на огромно количество амониева селитра, складирана на пристанището в Бейрут, причини смъртта на 178 души, ранените бяха 6000, като разрушения получиха цели квартали.

Основният офис, където е разположена щаб-квартирата на дизайнера силно пострада. Неговият дом на няколкостотин метра разстояние от пристанището, беше изтърбушен от взривната вълна. Тя разруши бутиците и ателиетата на още двама дизайнери - Зухаир Мурад и Рабин Кейруз, като последният получи сериозни наранявания.

"Това беше голям удар за нас, коментира Ели Сааб. Но ние трябва да продължим напред! И да бъдем като самия Бейрут - всеки път да възкръсваме от пепелта си!"

Екипът на Сааб ще се върне на работа на 20 август, за да може да се представи навреме на септемврийското модно шоу в Париж.