Завръщане към по-улегнала мода, с акцент върху кройката и качеството, шикозна чувственост и облагороден класицизъм, украсени с някой и друг ексцентричен щрих - това са част от тенденциите за сезона есен-зима 2023-2024 г., които се откроиха на Седмицата на дамската мода в Милано:

Елегантният костюм

Италианските модни къщи явно "заточиха" в гардероба спортната или уличната мода в полза на костюмите с класически, елегантни кройки, ушити от качествени материали. Панталоните са дълги и покриват обувките. Тенденцията за свръхразмерни сака с с широки рамене отстъпва място на вталените кройки с колан или плисета на гърба.

Вижте снимки >>

"Dolce & Gabbana" предлага костюми със сака, на моменти къси, в стил матадор, или с издължени силуети, които очертават талия на оса. "Fendi" залага на тесни сака с едноредно закопчаване, дискретни яки с ревери и умалена версия на жилетката на мъжкия костюм. При "Ferragamo" силуетите са вталени, вдъхновени от модата на холивудските диви от 50-те години на миналия век.

Бельо през зимата

Ефектите от климатичните промени се усетиха и на модните подиуми в Милано, с особено лежерни и разголени визии и силно присъствие на бельо насред зимата.

Лейбълът "Dolce & Gabbana" твърди, че е "баща" на тази тенденция, за което свидетелства корсетът, носен от един от моделите, с етикет, посочващ датата на създаването му - 1991 г. Модната къща представи колекция, издържана предимно в черно и почти изцяло съставена от корсети, сутиени и друго бельо.

Снимка: Getty Images

При "Fendi" нощници се наслагват върху риза от поплин. "Роберто Кавали" прави дълги хипи версии от коприна и кадифе.

Голямото космато палто

Голямото космато палто или палто с пера, в стил "йети", играе важна роля за спасяването от настинка с новите разголени тоалети.

Палтото е от синя изкуствена кожа или в стил "Круела Девил" при "Gucci", с животински ефект при "Roberto Cаvalli", с червени пера при "Dolce & Gabbana", многоцветно при "Mischino". "Маx Mara" е еталон в жанра с прочутите си удобни плюшени палта, които приканват да се увиете в тях.

Модните къщи предлагат палта в богата гама от цветове - лилаво, лимонено, перлено сиво, пламтящо червено.

Снимка: Getty Images

Червено и черно

Ако черното присъства в изобилие, червеното се предлага във всичките му нюанси - от цинобър до бордо. В колекцията си прет-а-порте "Ferrari" не устоява на изкушението на емблематичното си червено, но го прави дискретно, като го поставя, например, в подплатата на тъмни палта.

При "Dolce & Gabbana" червеното е от главата до петите, при "Ferragamo" присъства в мини-рокли или като акцент върху черно. "Прада" залага на дързък костюм с пола от червена кожа, "Fendi" умело съчетава червеното с розово.

Униформи и утилитарно облекло

"Prada" ясно дефинира тази тенденция, която може да се превърне в пример за подражание - цяла поредица от визии заемат бялото на униформите на медицински сестри, трансформирани в дълги ризи с къси шлейфове или пелерини със старомодната строгост от Втората световна война, пише БТА. Плътно прилепнали офицерски ризи, съчетани с вратовръзки и панталони тип "цигара" с висока талия, придават женствена суровост на колекцията. "Fendi" също се "заиграва" с правилата на утилитарното облекло, съчетавайки панталони с престилки или предлагайки нов поглед към работническите сини гащеризони.

Снимка: АР/БТА