Италианските модни къщи "Fendi" и "Versace" представиха съвместен проект на Седмицата на модата в Милано, предадe БТА. За първи път двете конкурентни модни къщи обединяват усилията си в името на обща идея - "Fendace". По проекта работят главният дизайнер на "Versace" Донатела Версаче и творческите директори на "Fendi" Ким Джоунс и Силвия Вентурини Фенди.

Всяка от тях твори за конкурентия бранд. В тоалетите, дело на Джоунс и Фенди, логото на "Fendi" е комбинирано с елементи от това на "Versace".

Донатела Версаче пък разчупва типичния за конкурентната модна къща стил с пънк рок елементи и интерпретация на използваната от бранда й глава на медуза. Тя нарича проекта чудесен творчески диалог.

Колекциите бяха представени на модния подиум от Кейт Мос, Наоми Кембъл, Амбър Валета, Джиджи Хадид.

В съвместното съобщение на двете модни къщи се казва, че проектът е резултат от "взаимното уважение и приятелство". Не за първи път модни дизайнери обединяват сили, но обикновено те не са преки конкуренти, отбелязват световните информационни агенции. На ревюто на "Фендаче", което закри Седмицата на модата в Милано, присъстваха много известни личности, сред които Деми Мур, Дуа Липа, Елизабет Хърли.