Когато Вивиан Уорд съблазнява Едуард Люис на Hollywood Boulevard, всички очи са приковани върху силуета на това секси момиче.

Vogue Франция поглежда назад към историята на това особено облекло, което е една от причините Джулия Робъртс да стане емблематична с тази роля.

Червени ботуши, XXL обеци халки, руса перука ... В Pretty Woman, героинята на Джулия Робъртс никога не играе със слаби карти. Погледът й се превръща в емблема в киното благодарение на тази рокля, която разкрива...почти всичко от тялото ѝ.

С изрязан топ и мини пола, свързани помежду си с метална халка, роклята е създадена от дизайнерката на костюми Мерилин Ванс, номинирана за британските награди БАФТА за най-добър дизайн на костюми през 1990 г.

Кадри от "Хубава жена"

От бански до култова рокля

След като проучва внимателно формите на Джулия Робъртс, дизайнерката на костюми разбира, че актрисата има тяло-мечта, но почти неразличими като размер ханш и талия.

За да намери вдъхновение да превърне Джулия Робъртс в достатъчно убедително момиче на повикване, художничката разглежда модните тенденции от времето на своето детство.

Повлияна от творенията на американско-австрийския дизайнер Руди Гернрайх, тя си спомня за бански костюм с метален пръстен в центъра на тялото, който бил изключително популярен през 70-те години.

Целта на Мерилин Ванс е да използва дрехи, с които да извае тялото на Джулия Робъртс, да я направи ултра-желаната жена и да оживи героинята Вивиан в цветове и форми.

Отворената кройка в центъра на роклята придава илюзия за по-разкривен, разчупен силует и я превръща в истинска femme fatale.

Създадена от много тънка, еластична материя, роклята в "Pretty Woman" не оставя много на въображението. Но това е и целта. Такава е самата Вивиан. 

Дизайнерката завършва външния вид на Виван с чифт кожени ботуши, които тя открива в лондонски пънк бутик. Те са доставени през Атлантика специално за филма.

Режисьорът Гари Маршал оставя и своя личен щрих, като решава в последния момент да вземе назаем баретата, която Мерилин Ванс винаги носи на снимачната площадка. Той я поставя върху русата перука на Вивиан.

30 години след излизането на филма "Pretty Woman", това примамливо облекло остава едно от най-култовите в историята на киното.

През 2017 г. марката Hunza G продаде версия, 100% вдъхновена от оригинала.

Това лято е ред на Filles à Papa да отдаде почит на "Pretty Woman" с тяхната интерпретация на роклята на Джулия Робъртс. Моделът Poppy се предлага в черно, неоново розово и в мини или midi версия.