Председателят на журито на фестивала в Кан отново прикова погледите с оригинален и стилен тоалет на прожекцията на филма "Студена война".

Вижте още 15 снимки >>

48-годишната Бланшет се появи във флорална рокля, съчетаваща исторически форми и модерна естестика. Тоалетът бе асиметрично разделен на две части черно-бяла и цветна. Той бе с висока яка и контрастен черен колан на талията.

Надолу роклята продължаваше под формата на балон, като бе по-дълга в задната част и малко под коляното в предната част, което откриваше и чудесна гледка към оригиналните обувки на Бланшет.

Роклята на Mary Katrantzou е повлияна от тоалетите на Елизабет Стюарт, което придаваше усещане за аристократизъм, присъщ на Бланшет.

Кейт Бланшет в Кан

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Председателят на журито на фестивала бе избрала тази рокля за прожекцията на филма "Студена война" на режисьора Павел Павликовски, който грабна "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм през 2015 г. с "Ида".

Новата творба е филмов разказ за една бурна любов в разгара на Студената война, заснет в черно-бяло. Екранната героиня на актрисата Йоана Кулиг се среща в следвоенна Полша с партньора си, пресъздаден от Томаш Кот. Момичето произхожда от скромно семейство и се записва във фолклорен музикално-танцов състав, ръководен от младежа. Той е музикант, представител на градската интелигенция, подложен на превъзпитание чрез фолклорно изкуство от комунистическия режим. Двамата се влюбват, но не след дълго младият поляк иска да избяга и да се установи на Запад, за да стане джаз музикант.

Влюбените са разкъсани между Париж и Полша, като отношенията им са затруднени от политическата обстановка и от различния им произход.

Павел Павликовски почерпил вдъхновение за кинотворбата си от истинската съдба на своите родители. "Това бяха силни личности, които се обичаха и мразеха, предаваха се взаимно, разведоха се и се събраха отново в чужбина", обяснява 60-годишният режисьор.

Филмът "Студена война" разказва за трудния период на сталинизма в Полша през 50-те години на миналия век. "Аз не обичам да правя и да гледам политически филми, които опростяват действителността. Опитах се да я представя такава, каквато е, чрез моите герои" доверява режисьорът. Полският кинотворец за пръв в кариерата си се състезава за "Златната палма" в Кан, припомня БТА.