Испанското ателие "Peris Costumes" облича големите телевизионни и кинопродукции, предава чуждестранната преса. Сред клиентите на компанията са "Домът на дракона", "Дюн", "Емили в Париж".

Брандът предлага рицарски доспехи, моряшки униформи, рединготи, монашески раса... Облеклата се наемат от продуцентите на големите продукции по цял свят. "Тук има всичко", казва Хавиер Толедо, генерален директор на испанската компания.

Складът на компанията е в Алхете - градче с 20 000 жители, намиращо се на тридесет километра от Мадрид. Костюми, аксесоари, манекени с дрехи от XVIII век изпълват цялото пространство.

"Започнахме преди много години", казва Толедо. Той е на 63 години и е начело на марката от 2012 г.

"Peris" е семеен бизнес. Компанията е основана през 1856 г. във Валенсия от шивачи, специализирани в изработването на театрални костюми. Днес ателието е лидер сред работещите в световната филмовата индустрия.

"Ние сме свидетели на промените, които се случват в бизнеса", казва мъжът. Възходът на бранда е свързан с развитието на Netflix, Disney+, HBO и популяризирането на сериалите.

Снимка:БТА

Преди десет години ателието разполага с едва дузина работници в Мадрид. Днес за него работят 250 души. "Peris" има представители в 15 световни столици. През първото полугодие на настоящата година ателието е участвало със свои костюми в 600 продукции, предава БТА. До края на годината вероятно ще са 1000.

Сред клиентите са "Короната", "Игра на дама", "Круела". Костюмите на испанската компания са предпочитани от исторически и фентъзи продукции, които избират да наемат облекла, вместо да ги произвеждат за снимките. Според Толедо продуцентите се впечатляват от наличието на облекла, които вече са използвани и върху които времето е оставило своя отпечатък.

"Peris Costumes" разполага с 10 млн. броя облекла и аксесоари. Според представители на компанията това е най-значимият гардероб в света. Сред бижутата има такива, носени от Елизабет Тейлър в "Клеопатра". Кръстът на Джъд Лоу в "Младият папа" също е част от реквизита на испанското ателие.

Снимка: Netlix