Конкурсът "БГ модна икона 2022" ще се състои в края на април, веднага след Великденските празници, съобщават от "От игла до конец".

Експертният съвет на Академията за мода, включващ изявени лайфстайл, модни и светски журналисти, и редактори от печатни и електронни медии, вече направи своите предложения за номинации на най-стилните и успели българи през изминалата година. Както досега, критериите известни български личности да получат статут на модна икона, са качества и добродетели като изискан и модерен вкус и стил, високи професионални постижения, безупречна култура, морал и репутация.

"Тази година ревю-спектакълът "БГ модна икона 2022" ще бъде алегория на пролетта, възраждането и новата естетика. В шоуто преди церемонията по награждаването на най-стилните и успешни българи по традиция участват утвърдени и знаменити родни модни творци. Вярвам, че и този път те ще ни вдъхновят и озарят със своята красота и изисканост", разказва проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода.

В шоуто, непосредствено преди официалното награждаване, ще бъдат показани актуални колекции на известни български дизайнери и модни къщи, както и проекти на студенти по моден дизайн от Националната художествена академия, чийто преподавател е проф. Любомир Стойков.

Специален акцент ще са произведенията на модния бранд "Minoar" с дизайнери Теодора Спасова и Йоан Гълъбов - носители на "Златна игла". Те ще представят част от своята най-нова колекция "Оракулт" (пролет-лято 2022).

Снимка: iStock by Getty Images

Албена Александорва, трикратна носителка на "Златна игла", ще открие ревю-спектакъла с "малката черна рокля на Madam Roshav". Нейното послание е, че дрехата е като жената - обича топлината на тялото и прегръдката на любимия човек.

Аксел Харди, която е носител на "Златна игла" за модна иновация, ще представи колекция "Free Soul". Името е породено от глобалните събития, заради които свободата доби друг смисъл, а предложенията, които дизайнерката ще покаже са изпълнени именно със "свобода" и размах.

Модна къща "Бандерол" с дизайнери Деси и Никола Карадамянови разкриват част от най-новата си колекция "Miracles" (2022), която включва дамски рокли и официални спортно-елегантни мъжки костюми в цветови комбинации, и палитра от десени и материи.

Радослава Лазарова, която получи приза "Златна игла" (2021) за дизайнер на годината ще представи своята колекция Obsession. Тя ще покаже както официални, така и сватбени сетове, в които присъства авторската дантела, която е артистичният почерк на дизайнерката.

Снимка: iStock by Getty Images

За първи път в ревю-спектакъла на Академията за мода ще участва младата дизайнерка на модния бранд "Reflet" - Лиа Каменова. Тя ще покаже дебютната си колекция "Отражението на Мастаба", чиято цел е да преоткрие старите платове и да им вдъхне нов живот.

Таня Ян - дизайнерката на марката "Tanya Ian Exclusive", ще представи линията си "Woman Inspiration", вдъхновена от модерната и космополитна жена, която е красива, енергична и завладяваща със своята визия и поведение.

Ревю-спектакълът преди церемонията за награждаване на най-стилните българи за годината ще бъде закрит от модна къща "Alegra" с дизайнери Радостина Илиева и Галя Долапчиева.

Водеща на събитието за поредна година ще е певицата и актриса Марина Кискинова.

Наградата, която ще получат отличените с приза "БГ модна икона 2022", е метална пластика, изработена от бижутера Анжело Красини, предава БТА. Статуетката е интерпретация на първото облекло на Адам и Ева - смокиновия лист, с образите на прочути дизайнери и модни икони.

Снимка: БТА