Широки поли със средна дължина, подчертана талия, флорални щампи, ръкавици и токчета: жената на "Dior" черпи силата си от свръхженствения гардероб от 50-те години на миналия век, примесен с духа на пънка, в колекция, представена на Седмицата на модата в Париж, съобщават световните осведомителни агенции.

"Тези години са много важни за къщата, създадена през 1947 г. Освен това исках да направя колекция, вдъхновена от Париж, защото хората имат по-добра представа какво се е случило в Америка през 50-те години на миналия век", каза дизайнерката на дамските колекции на бранда, италианката Мария Грация Киури.

Именно по това време Кристиан Диор изобретява известния силует "New Look" за следвоенната жена, символ на който са вталените сака със заоблени рамене върху широки поли под коленете.

Вижте снимки >>

Мария Грация Киури обаче се интересува повече от жените, които са се обличали по този начин в контекста на "интелектуалния плам" по онова време, след получаването на правото на глас и публикуването на "Вторият пол" от Симон дьо Бовоар.

След колекцията висша мода, посветена на Джозефин Бейкър през януари, колекцията прет-а-порте на "Dior" е вдъхновена от три от клиентките на модната къща: сестрата на дизайнера Катрин Диор - член на съпротивата, цветарка и бизнесдама, която отказва да се омъжи, музата на екзистенциалистите Жулиет Греко и "коравата" популярна певица Едит Пиаф.

"Освен че бяха много елегантни, те имаха и леко пънкарско отношение", казва Мария Грация Киури.

Снимка: Getty Images

По време на ревюто моделите се движеха под звуците на емблематичната песен "Je ne regrette rien" ("Не съжалявам за нищо") на Пиаф сред лъкатушещата футуристична сценография на гигантско цвете, проектирано от португалската художничка Жоана Васконселос. Озаглавено "Валкирия мис Диор", ревюто напомня за духа на Катрин Диор, "силна и чувствителна жена", обяснява Васконселос.

"Противно на представата, която имаме за романтичната и крехка мис Диор, в действителност тя е много силна и независима жена, която прави много важни избори в живота си", допълва Мария Грация Киури.

Тези три музи с много различен профил "дават напълно променена представа за Париж от 50-те години на 20-и век".

За сезона есен-зима 2023 г. тази непокорна и противопоставяща се на времето женственост е изразена чрез избора на новаторски материи, които омекотяват линията, и флорални мотиви, интерпретирани отново в текстурата на пъстрата тъкан, която заличава контурите на тялото.

Снимка: Getty Images

Черните рокли и поли са изработени от плат с нишки от неръждаема стомана, които създават намачкан и релефен ефект.

По думите на Киури този гофриран ефект напълно елиминира идеята, че стилът "New Look" е скован, и създава нещо, което се приспособява към всяко тяло и позволява много по-мека и лирична интерпретация на 50-те години на миналия век.

Пепитените сака имат жилетка, която може да се сваля. Това позволява да се носят по различен начин в зависимост от времето и повода.

Токчетата се налагат под формата на запетая в обувки на платформа със заострен връх. Те се съчетават с чорапи до коляното, които показват леко разголен крак.

Снимка: Getty Images

Това е своеобразна еволюция за италианската дизайнерка, която преди това е смятала токчетата за антифеминистки, пише БТА. Тя ги въвежда постепенно още от колекцията, посветена на Катерина Медичи, която е била ниска и е трябвало да носи токчета, за да налага авторитета си.

"Днес има много повече свобода и вече не е необходимо да носиш токчета, за да се наложиш", казва Мария Грация Киури, допълвайки, че колекцията предлага и боти с равна подметка.

Решенията на дизайнерката допълват аксесоари като перли, ръкавици и плътни, черни ленти за глава.

Сред гостите на ревюто на "Dior" бяха актрисите Чарлийз Терон, Гал Гадот и Мейзи Уилямс, както и моделите Ел Макферсън и Мей Мъск.

Гал Гадот

Снимка: АР/БТА