Албанската модна дизайнерка Ненси Дояка е спечелила осмото издание на престижната награда LVMD за млади дизайнери, съобщи албанският информационен сайт Exit.

LVMD (абревиатура от "Louis Vuitton Moët Hennessy") е френска международна корпорация, специализирана в луксозните стоки. Сред брандовете ѝ са Christian Dior, Givenchy, Bvlgari, Stella McCartney и др.

Журито е избрало Дояка сред девет финалисти. 28-годишната победителка, която живее в Лондон, ще получи парична награда от 300 хиляди евро и едногодишна менторска програма от екип на LVMD.

"Групата на деветте финалисти е чудесна моментна картина на днешния и утрешния ден на модата. Тези млади дизайнери са всички талантливи, разбира се, но също така отдадени на работата и реалисти. По време на полуфинала всеки от тях по свой начин показа много лична и завършена творческа вселена", каза Делфин Арно, изпълнителен вицепрезидент на LVMD пред "Vogue".

Емили Ратайковски в тоалет на Ненси на тазгодишния филмов фестивал "Трибека"

Снимка: Getty Images

Дояка е напуснала Тирана на 16-годишна възраст, за да учи в британската столица. Облеклата ѝ са вдъхновени от 90-те години на миналия век и включват ефирни, минималистични, изчистени и понякога рисковани модели, които биха могли да идват от модно списание от края на миналия век.

Името ѝ стана международно известно, след като Бела Хадид носи някои от моделите ѝ на наградите за музикален клип на MTV през 2020 г. След това те излязоха и на страниците на списание "Vogue".

Embed from Getty Images
Бела в тоалет на Ненси

"Щастлива съм да донеса малко гордост на малката си страна, която има много талантливи хора и мисля, че се нуждае от насърчение и подкрепа", казва Дояка.