История, мода и звезден прах се събраха в шоуто за представянето на мъжката колекция на "Живанши" в Дома на инвалидите в Париж, съобщи Асошиейтед прес.

Потопено в бойната аура на бившата военна болница с нейните железни оръдия, това бе първото по рода си модно шоу на терасата на монумента. Филмовата звезда и музикант Джаред Лето бе сред звездите, аплодирали спектакъла.

През последните няколко сезона творческият плам на "Живанши" под ръководството на Матю Уилямс изглеждаше някак хладен. Най-новата колекция обаче, представена на фона на светлите каменни арки на "Инвалидите", показа новооткритата творческа увереност на дизайнера.

Снимка: БТА

Вижте още снимки тук >>>

Спектакълът започна с поредица от прецизно изработени костюми висша мода в поразителни черни и бели контрасти. Разчупените, но пищни визии се съчетаваха безпроблемно с историческия фон и подготвиха публиката за това, което предстоеше да се случи. В приобщаващ ход за модната къща на подиума се появиха модели с различен произход. Това не беше просто ревю, а изявление, свидетелство за отдадеността на модната къща на приобщаването и модерността.

Моделите висша мода постепенно отстъпиха място на утилитарни и дори милитаристични елементи. Тези влияния вероятно са заимствани от мястото на представяне на колекцията - мястото на последния покой на Наполеон Бонапарт. С раници, ципове, ремъци и копчета Уилямс умело вкара усещането за практичност във висшата мода. Шоуто беше празник на многообразието и знак за творческото израстване на Уилямс в "Живанши".

В интервю за Асошиейтед прес дизайнерът разкри как личните му преживявания - от това, че е баща, до факта, че живее недалеч от Дома на инвалидите, оформят модните му колекции.

"Децата ми учат в Англия, затова гледам постоянно униформи, наблюдавам как децата ги носят по различни начини и налагат други архетипи върху тях", каза той. Тези наблюдения дълбоко са повлияли на Уилямс и са вдъхновили усещането за игриво смесване на контрастни облекла в новата му колекция.

Дизайнерът Матю Уилямс

Снимка: БТА

Уилямс живее в близост до "Инвалидите" и това влияе върху философията на моделите му. "Това място вдъхнови колекцията, защото от дома си виждам тази сграда". Този всекидневен поглед върху военната архитектура безпогрешно се отразява в работата му и придава дисциплинирана елегантност на новата линия мъжка мода.