Модата днес е "златно време" за дизайнерите, които не са звезди, пишат задграничните издания. Джон Галиано и Карл Лагерфелд бяха лица на модата "с висок профил". Днес брандовете се репозиционират, а дискретността продава.

Покойният моделиер Върджил Абло внесе в модата уличния стил, културата на рапа и тренда на NBA, докато оттеглилият се от "Gucci" Алесандро Микеле стана жертва на собствения си успех. Ситуацията в индустрията днес е различна - настъпва "златна епоха" на дизайнерите с по-нисък профил.

Идентичността на марката вече не се дължи на дизайнера, който е интерпретатор на идентичността на марката, каза пред Франс прес Жули Ел Гузи от агенция "Кълц".

"Hermes", "Dior", "Chanel", "Vuitton" - всички проспериращи в последните години модни къщи се отличават с едно общо качество, а именно, че творческият им директор е дискретна фигура, уточняват редица издания, предава БТА. "Опитайте се да кажете кои са техните дизайнери. Не можете, защото не ги виждате всяка сутрин в списанията."

Световната звезда и дизайнер на "Chanel" Карл Лагерфелд почина през 2019 г.

Джон Галиано се оттегли от "Dior" през 2011 г. след скандално видео, свързано с употреба на дрога и антисемитски изказвания.

Снимка: АР/БТА