Според Оксфордския речник на английския език думата на 2022 г. е "режим на гоблин". Гласуван от повече от 318 000 членове на обществеността, печелившият израз точно отразява настроенията през 12-те месеца на миналата година. Жаргонният термин се отнася до тип поведение, което е "неизвинително, самовлюбено, мързеливо, или мърляво обикновено по начин, който отхвърля социалните норми или очаквания " - качества, станали познати на мнозина по време на локдауните. Всички спряхме да се интересуваме как изглеждаме и нямахме ограничения за нашето алчно, нехайно поведение, пише "Индипендънт" и очертава модните тенденции в лайфстайла за 2023 г.

Снимка: iStock/Getty Images

Светещите многоцветни гумени гривни, познати като Shag bands, за които казват, че са докарали на родителите морален потрес през 2009 г. - ще се появят отново на китките ни през 2023 г., съобщават още от "Индипендънт". Те съдържат сексуален подтекст и в зависимост дали някой ще скъса или извърши друго действие със съответен цвят на гривната на друг, това означава сексуална подкана или отхвърляне.

Стотици микро модни тенденции минават покрай нас всяка година, но носенето на ярки цветове, които ни карат да се чувстваме щастливи, е нещо, което ще бъде трайно - то е тук, за да остане, според модния стилист Рейчъл Париса. "Потребителите клонят повече към допаминовите облекла - изкуството да се обличаш така, че да повишиш настроението си", казва тя. "Помислете за неонови джъмпери в нюанса на хайлайтърите "Stabilo". Фънки бижутата ще бъдат често срещана част от стайлинга през новата година, както и съчетаване на несъответстващи тоалети", обяснява Париса. "Също така например аксесоари тип "Направи си сам" - украсени с мъниста и прочее, със сигурност ще присъстват повече."

Хората ще предпочитат безбрачието

От пандемията насам необятната сфера на запознанствата, казват била доминирана от комфортни романтични връзки, в които хората предпочитат да не слагат много-много етикет на нещата, за удобство. Най-накрая, през 2023 г. може да се сложи край на всичко това. Тази година много необвързани хора най-накрая ще кажат "достатъчно" на незначителни връзки, които поддържат просто, за да ги има и да не са самотни и ще се обявят за щастливи и неангажирани. Според Джесика Алдерсън, експерт по връзките и съосновател на приложението за запознанства So Syncd, през следващата година хората ще поставят себе си на първо място. И ще започнат да мислят по-внимателно какво всъщност искат от любовта.

Снимка: iStock/Getty Images

Ще станат и по-придирчиви по отношение на това с кого спят. Според Алдерсън броят на хората, които избират да не правят секс, нараства. "Мнозина ще предпочетат безбрачието, ще искат да работят върху себеуважението си, ще търсят самодостатъчност, както и ще се опитват да проумеят от какви точно връзки имат нужда", обяснява тя.

Накратко, става въпрос за поемане на контрол над романтичния ни живот. "Това е начин да се гарантира, че хората ще влизат във взаимоотношения по правилните причини, а не просто от немай-къде", продължава Алдерсън.

Според нея младото поколение поколение все повече осъзнава важността на опазването на своето физическо и психическо здраве.

Гърдите изскачат странично

Снимка: Getty Images

На всеки няколко години модната индустрия - доста странно, осмисля по различен начин как точно гърдите изглеждат секси като част от облеклото. Ако се върнете назад към 2016 г., те бяха скрити под дрехите. През последните години тази тенденция беше засенчена от щедро, централно деколте, каквото Дуа Липа и Бела Хадид, демонстрираха. Тази година е модно гърдите да се загатват странично с роклите, които позволяват това.  Стилистът Париса смята, че манията за добре изглеждащи гърди през 2023 г. сменя тази за извайване на задните части, известна като "бразилско повдигане". Явно двете сексапилни зони на женското тяло никога няма да бъдат модни по едно и също време и будещи еднакво възхищение, смята тя.

Париса прогнозира, че това е преувеличен моден обрат на тенденцията за странично показване на бюста през годината, и че ще се изразява най-вече с дантела, лазерно рязани тъкани от тюл, които подчертават външния вид на прелестите.

Мъжете ще си правят маникюр

Всъщност не е толкова стряскащо. Мъжете няма да си пускат дълги нокти с акрилни цветове, но ще си пилят ноктите и ще се грижат за кожичките си повече от всякога през 2023 г. Според Мат Пари, експерт по тенденциите и съосновател на "The Future Collective", мъжете ще имат за свои приоритети красотата и здравето си, положения, които ще са във възход през 2023 г.

Снимка: iStock/Getty Images

"Наблюдавам се тенденция мъжете да избират да харчат парите си за разкрасяващи процедури", казва той. "Данните показват, че господата се грижат повече за себе си. Става дума за нещо повече от това да си купят овлажняващ крем за лице. Те ще изграждат в себе си отношение към грижата за кожата, грижата за ноктите и здравето като цяло", смята той. Маникюрът ще стане социално приемлив сред мъжете.

Снимка: Getty Images

Модерните облекла за фитнес ще бъдат заменени с ретро екипи на Барби от осемдесетте

През юли 2023 г. всички ние ще бъдем момичета Барби, живеещи в свят на Барби, когато едноименният филм с участието на Марго Роби и Райън Гослинг като Кен пристига в кината. Знаем от първия трейлър на филма и кадрите от снимачната площадка, че героите тренират в ярко розови клинове от ликра и многоцветни трика и ленти за глава. Спомнете си и тренировъчно видео облекло на Джейн Фонда. Неизбежно е хората да не пресъздадат този външен вид и във фитнеса, твърдят още в статията на "Индипендънт".

Снимка: iStock/Getty Images

Crocs се оттеглят, за да дадат път на обувки балеринки 

Crocs-овете бяха предпочитана обувка миналата година, любимата градинарска обувка на всички майки. Какво да не им харесваш! Имаха малко подобрение на дизайна и хората разбраха, че хем предлагат  комфорт, изглеждат шик. И все пак времето им изтече. Идва ред на на следващата удобна обувка за 2023 г. - тип балеринка, лека и изящна.

Обувките "Maison Margiela Tabi" и тези на "Miu Miu" бяха навсякъде през 2022 г. и ще продължат да се развиват силно като тенденция и тази година. Само въпрос на дни е Zara да пусне своя собствена Miu Miu интерпретация на балетната обувка. Но как всъщност стилизирате тези обувки?

"Балеринските обувки са перфектен начин да изглеждате по-женствени и с дънки," казва Париса. Според нея и в по-студените месеци, те могат да се носят с чорапи до коляното и поли.

Джегинсите ще се завърнат бурно

Джегинсите, този хибрид между дънки и клин, които се славят с удобството си, през 2023 г. те ще преживеят своя ренесанс. Те са част от този балеринския стайинг, който се загатва и с този вид обувки. Париса смята, че джегинсите ще бъдат съчетани с високи колани. "Удобните дънки всъщност звучат много привлекателно".

Снимка: iStock/Getty Images