Иранските дизайнери изоставят най-разпространения в ислямската република цвят - черното, за да предложат на жените цветни и освобождаващи ги облекла, като внимават да не преминават границите на действащия строг дрескод, предават АФП и БТА.

Символ на следреволюционните години след 1979 г., черният чадор не е изчезнал напълно. Той обаче съставлява съвсем малка част сред петдесетте облекла, представени на националния фестивал на модата, организиран тази седмица в Техеран. Моделите представят шалове или дълги рокли с флорални шарки, вталени палта, тесни панталони.

"Не мога да нося тъмна забрадка на главата си. Трябва да е цветна, освен в определени случаи като траур", казва 19-годишна студентка Фатеме Фазели, дошла да разгледа изложбата. "Младите хора искат да имат свободата да носят модни дрехи, както им харесва", добавя Саназ Сарпарасти, шивачка от 15 години в Техеран.

Първоначално ислямската революция от 1979 г. налага кодекс, принуждаващ жените да оставят непокрити само ръцете и лицата си и да прикриват формите си. От 90-те години на миналия век обаче иранските жени започват да се "заиграват" с правилата, за да се освободят. Особено в шикозните градски квартали. Въпреки това най-консервативните лидери упорстват в защита на дрескода, в който виждат символ на "революционните" ценности, противопоставящи се на западното влияние.

Дебатът се завърна с пълна сила, фокусирайки се върху булото, когато огромно протестно движение разтърси Иран след смъртта в ареста на Махса Амини, 22-годишна жена, задържана за неспазване на този кодекс. "Облеклото е най-видимият символ на всяка цивилизация", каза иранският министър на културата Мохамад-Мехди Есмаили по време на посещението си на изложбата. Той също така изтъкна "целомъдрения" характер на иранските ислямски традиции.

Впрочем "Да се приспособиш" е и девизът на Афшин Парсаи, собственик на марката Raspina, представена на изложението с дълга вечерна туника в сиво и зелено. "Повечето ни клиенти са на възраст между 15 и 35 години, затова предлагаме цветни дрехи", казва той. "Но тъй като настоящите правила препоръчват по-тъмни цветове за дрехите, носени в обществото, ние трябва да произвеждаме и такива". Носенето на забрадка и дълга тъмна туника е задължително за жените, работещи в публичния сектор.