Модна къща "Balmain" призова за мир и истина с ревюто си на Парижката седмица на модата. Дизайнерът Оливие Рустен направи провокация с мисъл за Украйна.

VIP гостите на дефилето, сред които тенисистката Серена Уилямс видяха батальон от танцьори, наподобяващи войници с шапки като каски, които изнесоха необичайно представление в началото на шоуто. Те сякаш водеха битка помежду си, докато двама от основните участници драматично се целунаха.

Рустен свърза дефилето, което премина под звуците на наподобяваща военна музика с барабани, с продължаващия конфликт в Украйна. Той дори написа бележка, с която каза, че колекцията цели да отблъсне "лъжите, омразата и агресията".

Вижте снимки >>

Творенията на моделиера за сезон есен-зима 2022/2023 са подчинени на идеята за честност и прозрачност по метафоричен начин: чрез цвят.

Дефилето беше замислено като отговор на личната битка на Оливие с потайността. В резултат на експлозия в дома му през октомври 2020 г. той получи изгаряния и се срамуваше от трайните белези. Според него  темата на колекцията за съжаление е в съответствие със събитията в Източна Европа.

Оливие Рустен

Снимка: АР/БТА

Моделите представиха тоалети с бюстиета, eлеци, блузи, наподобяващи щитове. Преобладаващите цветове бяха светли - бяло, кремаво и пастелни като контраст, символизиращ честност или истина, пише БТА. Дантелата беше комбинирана с метал и неопрен, за да се подсили контраста - при характерните за Рустен силуети, които подчертават раменете и тесни панталони, прилепнали към краката с кръстосани или хоризонтални детайли.

Парижката седмица на модата, която започна 28 февруари, продължава до 8 март.

Снимка: АР/БТА