Тя е винаги облечена по най-последната, най-изисканата мода - по виенски. Нашите модели, от най-голямата виенска модна къща, са взети специално за нашите читателки...

Линията на облеклото за този сезон е предимно тесна и права, с малко по-високо повдигната талия. Полата се радва на задължително удължение, понякога стесняваща се долу. Украсата и разнообразяването на дрехата пада върху предната страна, докато отзад роклите запазват гладка, семпла линия. Един младежки тон в модата се чувствува, чрез леко клошираните поли и подчертаната талия.

Често се срещат и поли в клош, но винаги умерено. Особеното в линията на полата прозира понякога в драперии, които свършват в самия подгъв на полата. Нова е полата с платка, от която малко по-надолу отскача не много силен клош.

Предобедната и всекидневна рокля дават големи възможности за разнообразие. Едноцветните блузи с пъстри поли - винаги хубава цветна хармония, към които често се виждат жакети в всички дължини. Полата с презрамки е много удобна. За след обеда се предпочитат спретнати рокли с набори, драперии или непригладени фалти, като талията често е подчертана. Срещаме богати ръкави в клош, драперии и набори. Голямо приложение има широкия мек колан, леко превързан, дълъг.Любимата гарнитура към подобен колан са ресните. Въобще украсата на роклите се състои в ресни, перли, пайети, бордюри, плисета. Двуредната линия в скъпи платове се вижда също често.

Палтото в повечето случаи хармонира с цвета на роклята - по-светли или по-тъмно. Кройката е свободна, често с набор, а също и рагланът не е изхвърлен. Светлото палто към черна рокля е любима комбинация. Малки кожени гарнитури красят палтата. Качулки в стил на бедуините са колкото практични, толкова и елегантни. Често яката служи и за качулка, която се поставя под малката шапка. Освен това носят се капета от мека кожа, подплатени от плата на палтото, за да може и от двете страни да дадат разнообразяването на изгледа на изисканата, и винаги по модата движеща се жена.

Вечерната рокля също е тесна и дълга - с ръкави, а често и в младежка широка лекота. Перли и пайети допълват хубавата линия, а при особени случаи ресни в черно и злато.

Кожените палта са тайирани, без яки, клошират често и се носят с широки колани, към които са прикроени и джобовете. Линията на раменете се разширява, около врата и ръкавите и всички ръбове са хванати с плат. Кожени жакети се носят доста дълги. едноредни и в строго класически, мъжки стил.

Цветовете, които отварят хубавия тен на лицето са: много нюанси от сиво, кафяво и зелено. Черният тоалет си остава, както винаги, класически. Особена привлекателност придава черничения цвят, а особено новия омекотяващ тена цвет - цветът на чудната синя лисица.

 

*Запазен е оригиналният правопис на статията, публикувана в списание "Филмъ" от 1942 г.