Елегантността е правилната комбинация от оригиналност, непринуденост, грижа и простота. Извън това, повярвайте ми, няма елегантност. Има само претенциозност.

Това са думи на модния диктатор Кристиан Диор - всепризнат законодател на стила и лукса. Казвал е още, че една от големите му мечти е да спаси жените от природата им. Сякаш е успял да сбъдне тази мечта или поне да накара милиони дами по света да се почувстват като принцеси, докосвайки се до тоалетите и парфюмите на Диор.

Днес се навършват 63 години от обвитата в догадки и мистерия смърт на дизайнера.

Диор умира на ваканция в Монтекатини Терме на 23 октомври 1957 година след сърдечен удар. Причините за него все още не са уточнени, като версиите са няколко - задавяне от рибена кост, игра на карти, изтощителен секс. Клюките са подхранвани от мемоарите на вероятния му любовник Алексис фон Розенберг, издадени почти половин век след смъртта на дизайнера. Други предполагат, че причината за смъртта на Диор е апоплектичен удар.

Как започна всичко за Кристиан Диор...

Кристиан Диор е роден на 21 януари 1905 г. в малкия град Гранвил, който се намира на Нормандския бряг на Франция. Кристиан е второто от петте деца на Александър Луи Маурис Диор, богат производител на продукти за наторяване. Диор желае да стане архитект, но по настояване на баща си се записва да учи в престижния "Ecole des Sciences Politiques" в Париж, за да се подготви за дипломат. През 1920 г. се преместват в Париж, като често посещават къщата си в Гранвил.

През 1939 г. Диор участва във Втората Световна война.

Кристиан и модата...

Мечтата на младия Диор е да се занимава с изкуство, затова през далечната 1928 г. баща му му дава достатъчно пари, за да си отвори галерия, но при едно условие - името на фамилията да не се появява над вратата. Галерия "Jacques Bonjean" скоро се превръща в често посещавано място с картини на Брак, Пикасо, Кокто и Джейкъб. През 1931 г. затваря галерията поради нещастните събития в семейството - смъртта на брат му скоро е последвана и от тази на майка му и семейната фирма рухва. През следващите пет години той се прехранва като продава модни скици на ателиетата за Висша мода. Най-накрая е нает като асистент на дизайнера за висша мода Робърт Пике.

Embed from Getty Images

Напуска, за да служи на Франция във Втората Световна война, докато страната капитулира. Скоро Диор е нает от дизайнера Люсиен Лелонг, който лобира германците да възстановят търговията на висша мода. До края на войната Диор облича жените на нацистките офицери и френските им партньори. След войната, когато във Франция всичко е в ограничено количество и бизнесът рухва, приятел на Диор от детството го кани да вдигнат на крака компанията на Марсел Бусак (Краля на памука). Така се слага началото на модната къща "House of Dior" и на 12 февруари 1947 г. Кристиан Диор представя първата си колекция Висша мода.

Embed from Getty Images

Веднага печели клиенти като актрисата Рита Хейуърт и балерината Марго Фонтейн, а Диор връща Франция отново на Модната карта. "New Look" привлича вниманието на американски знаменитости и Кралското семейство, което кани Диор за частна презентация на есенната колекция от 1947 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Успешната колекция е последвана от линия "Н" през 1954 г., линия "Y" през 1955 г. и линия "А" през 1956 г. Асистенти на дизайнера са тогава безизвестните Пиер Карден и Ив Сен Лоран, който по-късно оглавява компанията "Dior".

Embed from Getty Images

Зад сцената Жак Руе е този, който изгражда бизнеса на Диор и пресметливо залага на увеличаване на предлаганите продукти и разширяване на пазарите. Целта му е американският пазар и така отварят филиален бутик в Ню Йорк на известното "Пето Авеню". Тук представят първия парфюм "Miss Dior".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Клиенти на дизайнера са били холивудски звезди като Грета Гарбо, Джинджър Роджърс, Марлене Дитрих и много други известни личности.

Кристиан Диор написва и книгите "Talking about Fashion", Лондон, 1954 г. и "Dior by Dior", Лондон, 1957 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По време на почивка в любимия му Монтекатини на 23 октомври 1957 г. Кристиан Диор умира от инфаркт. Тук версиите за това как се е случило са спорни: някои източници твърдят, че по време на вечеря Диор се задавил с рибена кост, а списание "Times" държи на версията, че дизайнерът е починал по време на игра на карти.

Embed from Getty Images

Каквато и да е истината, факт е, че името Диор печели световна слава и в негова чест се правят множество изложби в престижни музеи. Само някои от изложбите са: "Christian Dior et le Cinema", Cinematheque Francaise, Париж, 1983 г.; "Dessins de Dior", Musee des Arts de la Mode, Париж, 1987 г.; "Gruau: Models et publicite", Musee de la Mode et du costume, 1989 г. и много ретроспективни изложби.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В наши дни много от известните певици, актриси и значими дами по целия свят залагат на стила и качеството на Dior. Сред най-изявените почитатели на марката, дефилирали с тоалети на Dior са Натали Портман, Лив Тайлър, Амбър Хърд, Кейт Бекинсейл, Кирстен Дънст, Бела Хадид, Дженифър Лорънс и много други.

През 1961 г. Елизабет Тейлър приема наградата си "Оскар" в тоалет на Dior.

Embed from Getty Images

Принцеса Даяна също е почитателка на модната къща и прави иконично представяне с рокля на модната марка през 1996 г.

Embed from Getty Images

Ориоле Кулен, куратор в музея V&A в Лондон, казва:

"През 1947 година Кристиян Диор промени лицето на модата с новия си поглед, който предефинира женския силует и съживи парижката фешън индустрия след войната. Влиянието му е всепроникващо - то даде облика на цяла нова ера."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos