Роденият в Мароко Жак Азагури, един от любимите модни дизайнери на лейди Даяна (1961-1997), е предложил на търг в Англия пет от най-известните модели рокли на покойната принцеса на Уелс, съобщи "MailOnline", цитирана от БТА.

Азагури не предлага оригиналите, а реплики, които е сътворил по същото време и е запазил. Сред тях са червената рокля, която принцеса Даяна носи на прием на Музея на Пеги Гугенхайм във Венеция, черната рокля, с която е облечена на галавечерята по случай 100-годишнината на британската галерия "Тейт", и бледосинята, с която за последен път се появява на публично място.

Към един от тоалетите е приложено благодарствено писмо от нея до Жак Азагури, написано на бланка на двореца Кенсингтън. "Много съм щастлива, че ми подариха толкова красива рокля на рождения ми ден. Благодаря ви, че направихте този ден специален", се казва в писмото.

"Посещенията на принцесата бяха много непринудени, тя обичаше да разговаря с момичетата тук. Не искаше от мен да направя конкретна рокля за нея, просто знаеше, че може да дойде и да намери нещо специално за себе си, че можем да й предложим уникален тоалет за всеки повод", спомня си Жак Азагури.

Търгът ще се проведе на 7 декември в Ланър, Корнуол.