Модно ревю с опит за рекорд на Гинес ще се състои във Видин на 9-и септември. Автор на проекта е дизайнерът Вяра Бориславова.

Тя казва, че същестуват много рекорди за модни дефилета, но в това, което тя организира, различното ще бъде, че то ще се проведе по поречието на река, като уточнява, че поради тази причина го е нарекла "Срещу течението".

Ревюто ще започне от Речна гара във Видин и ще продължи до средновековната крепост "Баба Вида". Дължината на "модния подиум" е 1,5 км, по него ще минат общо сто манекенки. Сценарист и режисьор на проявата ще бъде проф. д-р Александър Илиев.

"От много отдавна имам идея за голямо и грандиозно събитие. Аз съм родена и отраснала във Видин и виждайки тази дига ежедневно, тя ми прилича на подиум", разказа за идеята на проявата моделиерката. Нейната мечта е тя да се превъне в ежегодна традиция, която да превънеграда  в столица на модата с гостуващи дизайнери.

"С това ревю искам да кажа много неща - човек не трябва да се носи по течението, ако имаш вътрешен порив, трябва да се бориш с него и досущ като рибките да намериш своята посока", обясни за посланието на събитието Бориславова.

Снимка: Сдружение "Домът на музите"

За това как се влюбва в модата, тя разказа: "Имахме домашна шевна машина вкъщи и когато бях малка, един ден реших да седна и да си ушия нещо, без да питам никого. Счупих я, омотах конците и когато баба ми разбра, ми показа как се шият елементарни неща. Така се запалих и започнах да разшивам стари дрехи в гардероба, за да видя как са зашити и после отново ги зашивах". Тя не е учила мода, завършила е бизнес и финанси, а после и сценография в Нов български университет.

В събитието ще участват младата певица Деница Петрова - DeВЯРА, оркестър "Симфониета" - Видин, актьорът Деян Донков и Яна Руйчева-Захариева, един от най-успелите български модели зад граница с корица на испанското издание на сп. "Vogue", предава БТА. Около крепостта "Баба Вида" ще бъдат обособени щандове на спонсори, кътове за снимки, шатри с продажби на ръчно изработени стоки, зона за храна и детска зона.

На следващия ден ще се организира благотворителен търг, на който ще се продадат част от роклите. "Целта е със събраните средства да направим пространство във Видин, което да е свързано с модата, да има шевни машини, маси за кроене, платове", обясни още Бориславова. Главен лектор и гостуващ преподавател по мода и бизнес развитие в новооткрития център ще е самата тя.