В края на отминалата година Ким Кардашиян обяви пускането на специален сутиен с вградено изкуствено зърно "за шоков фактор". Колкото и да е горещо наоколо, моделът давал вид, че на жената ѝ е студено, обяснява риалити звездата.

Но ако в момента не се налага да имитираме ефекта "студено ми е", то само след два месеца времето започва да се затопля, роклите стават все по-тънки и ефирни и изборът на бельо ще бъде все по-важен. 

Ако трябва да погледнем на избора на сутиен по-практично от това дали имитира зърна или не, то особено важно е да тази част от бельото да е преди всичко удобна. 

Дамите, които изкарват целия ден, носейки сутиен, знаят, че от първостепенно значение е той да е удобен. За това трябва да са наясно точно кой номер "чашка" да търси, но да съобрази и с гръдната обиколка изобщо.

За добре пасващ сутиен се счита онзи, чиято предна част приляга плътно до тялото и не изпъква, а задната част не се набира нагоре, като в същото време не се впива в кожата. 

Полукорсет с повдигащ ефект от Market.dir.bg 

Снимка: Market.dir.bg

Купи

Ако държите на банели, те трябва да пасват добре на обиколката на гърдите и да застават пълно под тях, без да ви "боцкат" (например единият край да стои като забит в плътта). Същото се отнася и за сутиените без банели - те трябва да прилягат плътно в частта, в която обикновено има банели, без да стяга. 

Следете и за това презрамките да не се врязват в кожата, да не се отместват от раменете ви. Не би следвало само на тях да пада цялата опора, ако сутиенът е внимателно подбран. Това може да се постигне, ако е с правилно избраната чашка и обиколка. 

Относно чашките, както сме свикнали да ги наричаме разговорно, може и на някой да му струва секси гърдите да преливат от тях, но това е най-малкото нездравословно. Бельото, което ще носите цял ден, трябва да ви осигури комфорт, така както го търсите при обувките си, да речем. Никой не иска мазоли, заради по-малък номер, нали?! В случая гърдите трябва да запълват чашките и да не "преливат" отпред, отдолу или отстрани. 

Повдигащ сутиен Febe от Market.dir.bg

Снимки: Market.dir.bg

Купи

И още една препоръка е сутиенът да стои стабилно, тоест да не се измества, когато вдигате ръце, навеждате се, скачате и т.н. Идеята е през целия ден да забравите за невидимата за околните подкрепяща част от бельото си, предпазваща най-женствената част от тялото от безмилостната гравитация.

Полуподплатен сутиен в тъмносиньо от Market.dir.bg

Снимки: Market.dir.bg

Купи

И съвет за подплънките. Ако сте сред надарените дами, не ви е нужна подплънка, най-малкото защото през лятото би ви било излишно горещо. Дамите, които обаче искат да придадат поне визуално обем, залагат именно на подплънки. Сега е лесно - всяко допълнително парче плат през студените месеци е добре дошло. Но ако говорим за летните месеци, бъдете внимателни. Когато носите бельо с подплънки, наблягайте на хигиената, за да може кожата зад сутиена да "диша". 

Сутиен с push-up ефект от Market.dir.bg 

Снимки: Market.dir.bg

Купи

А сега нека измерим и номера. Не случайно го казвам, защото ако вие вече сте наясно със своя, има жени, които просто влизат в магазина и избират според вида, без да подозират дори кой е размерът им. 

Вземете шивашки метър и огледало и се премерете, докато например носите сутиен без подплънки или изобщо никакъв. Първо се мери гръдната обиколка под гърдите, на мястото, на което обикновено стои банелът на сутиена. Метърът трябва да е плътно прилепнал, не прекалено стегнат или разхлабен, след като издишаш. Измереното се закръгля до най-близкото цяло число.

Дамски сутиен Vivienne от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи

Размерът на чашката се намира, като увиете шивашкия метър около най-изпъкналата част на гърдите - на нивото на зърното. Тук също закръгляте резултата до най-близкото цяло число.

И последната стъпка е да откриете номера си в таблицата на съответния производител. Понякога те не са идентични, поради липсата на стандартизация и производители от целия свят. 

Сутиен с бродерия от Market.dir.bg 

Снимка: Market.dir.bg

Купи

Размерът на сутиените е различен според марката. Така например поради липса на стандартизация, чашка "B" от една марка може да е "C" от друга. В такива случаи, след като сте измерили посоченото по-горе, вижте таблицата с размери на конкретния производител. Обичайно ги имат обявяват на сайтовете си или в описанието на продукта. 

Самозалепващ се сутиен с намаление от Market.dir.bg

Снимки: iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи

Има, разбира се, и специални случаи, в които търсите сутиен, който да е по-скоро за целите на вечерта, отколкото удобство. Но първото не изключва второто. Този модел е лек, самозалепващ се, без презрамки и с предно закрепване, тоест без гръб за красиви вечерни рокли. Чашките са покрити с гладка материя, като от вътрешната страна са със силикон с лепило за сигурно прилепване. 

Многоцветно бюстие за момиче с намаление от Market.dir.bg 

Снимки: iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи

Ако формата на бюста позволява, може да носите и сутиен тип бюстие. Обичайно този тип е избиран от по-младите девойки, които все още нямат щети от гравитацията (ако можем да се изразим така деликатно). Конкретният модел е съставен от 96% вискоза и 4% еластан. 

Спортен топ с цветни акценти с намаление от Market.dir.bg 

Снимки: Market.dir.bg

Купи

Спортуващите дами може да заложат на топ без подплънки на чашките. Важното е да чувствате добрата поддръжка при тренировка, но без да ви стяга - буквално като втори слой кожа. Конкретният модел е с ластик под бюста, регулируеми презрамки, закопчаване на гърба с кукички и, разбира се, високо качество, а в момента на супер изгодна цена - намален от 58,46 лв. на 35,08 лв. Той е от 87% полиестер и 18% еластан. Сезонът, посочен от производителя, е есен/лято, но знаем, че богатите хора пазаруват винаги намалени стоки. 

Сутиен с меки чашки за голям бюст от Market.dir.bg

Снимки: iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи

И като за финал.... Мнозина са онези, които мечтаят за по-голям номер. Дами, ако женствеността и самочувствието ви опира до по-големия номер сутиен, имате нужда от цялостна работа върху себе си и тя не приключва с операция. И преди да прибегнете до кардинални решения за външния си вид, говорете със свои приятелки, които нямат "комплекса на малките гърди". Жените с голям бюст имат какво да ви споделят за това как се случва джогинга, за болките в кръста и за тежестта, която за някои от тях е вродена.  

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.