Японският дизайнер Ниго, известен в света на модата на "уличното облекло", представи първата си колекция за модна къща "Kenzo" в неделя - унисекс, пъстра и много удобна, в последния ден на Седмицата на модата в Париж.

Комплекти от деним с флорални мотиви, авиаторски якета, всекидневни карирани костюми, рокли с флорален пачуърк - богатата колекция от "полово неутрални" силуети, смесващи американско, британско и японско влияние с аксесоари като знаковата за Париж барета, бе представена на дефиле в "Галери Вивиен", символично място за модната къща.

Вижте снимки >>

През 1970 година, когато се ражда Ниго, основателят на бранда Кензо Такада представя първото си дефиле в покрития пасаж, построен през 1823 г., където е бил и първият бутик на Такада.

"Ниго и Кензо Такада говорят на един и същ език на синтезиране на японските и западни традиции в облеклото и преди всичко споделят еднакво отношение към модата - всяко нещо, което се показва на подиума, трябва да бъде носено в реалния живот", се подчертава в изявление на модната къща за дефилето в неделя.

Снимка: Getty Images

Модна къща "Kenzo", част от портфейла на луксозния гигант "LVMH" и основана от японския дизайнер Кензо Такада, който почина от Covid-19 през октомври 2020 г., прекрати миналата пролет договора си с португалския дизайнер Фелипе Оливейра Батиста.

Дизайнерът Ниго, чието име е Тамаоки Нагао, е известен със своя лейбъл "A Bathing Ape", основан през 1993 г. в Токио. Оттогава има участие в много съвместни проекти с големи имена в модата, сред които и колекция от 2020 г. с Върджил Абло, който тогава бе творчески директор за мъжките колекции на "Louis Vuitton", перлата на "LVMH".

Снимка: Getty Images

В интервю неотдавна Ниго каза, че е бил голям почитател на Кензо, но първоначално не е имал финансова възможност да купува негови модели, предава БТА. След като му потръгнало в модния бизнес, купил стотици негови облекла от винтидж бутици, които го вдъхновили за първата му колекция за "Kenzo". Прочутият принт с мак може да се види на няколко модела.

"Бях много впечатлен от познанията му за Кензо Такада. Той разполага с архиви, с каквито дори ние не разполагаме", каза изпълнителният директор на "LVMH" Сидни Толедано, който избира Ниго за дизайнер на бранда.

Снимка: Getty Images