Седмицата на висшата мода пролет/лято 2022, която събра естети в Париж от 24 до 27 януари, предложи колекции, изпълнени с лекота и ведрина. Те бяха наситени със символи на безгрижието, като венчелистчета, пера, бухнали тоалети. Модните къщи пресъздадоха различно тази лекота - с небрежен стил при "Dior", мъниста, просветващи кристали и бугенвилии, напомнящи за средиземноморско лято при Ели Сааб, пера, мъниста и пайети при "Chanel" или небрежност при Джамбатиста Вали. "Schiaparelli" заложи на научната фантастика, а "Fendi" - на ескапизма и женската сила.

Снимка: Getty Images

"Dior" показа тоалети с изчистени линии, но украсени с бродерии. Мария Грация Киури използва новаторски подход към бродериите, които не красят роклите, а на практика те са зашити с нея, други шевове няма, предадоха световните информационни агенции.

Снимка: Getty Images

Колекцията е предимно в бяло и сиво, а фините бродериите - тон върху тон. Силуетът е удължен и опростен, по-изчистен от класическия "Dior". Елементите внушават изтънченост, а приглушената гама - че елитната модна къща се отърсва от излишествата и обръща повече внимание на детайлите. Далече от семплото обаче е чорапогащник, украсен с кристали.

Снимка: Getty Images

Ели Сааб изпъстри тоалетите с бугенвилии от органза - всепризнат символ на лятното слънце.

В първото си шоу на живо от началото на пандемията дизайнерът предложи тоалети с широки поли, украсени с пера, кристали, мъниста, пайети. За лятното настроение допринесе саундтрак със звуци на цикади. Материите са пищни - сатен, тюл, тафта и ярки цветове.

Снимка: Getty Images

"Chanel" също заложи на празнична и оптимистична колекция с акценти от пера, мъниста, пайети, рюшове. Характерният за марката туид беше навсякъде, променен малко, за да отразява възбудения тон на шоуто.

Embed from Getty Images

Шарлот Казираги премина на кон през временната изложбена зала в Гран пале, преобразена в нещо между хиподрум и мини-голф. След нея по осеяния с пясък подиум се разходиха модели с двуцветни сиво-черни обувки с нисък ток, демонстрирайки широки панталони на костюми, някои от които с прорези отстрани. "Скованата" конструкция на саката от туид се балансира от лекотата на свободно падащи поли. Вечерни рокли, украсени с пера, приканват към заиграване с контрасти и прозрачност. Колекцията е в меки цветове - бяло, екрю, бежово, бледорозово.

Дизайнерът на "Valentino" Пиерпаоло Пичоли се освободи от ограниченията за раса, възраст и тегло, създавайки жизнерадостен, приобщаващ и дългоочакван момент в модата. Вековната традиция за изработване на дрехи по мярка на високи цени винаги се е подчинявала на строги правила за форми на тялото и е била съобразена предимно с бели, изглеждащи по европейски модели с определен ръст и тегло. Пичоли най-накрая разчупи тези правила.

Снимка: Getty Images

Сладострастни красавици, прехвърлили 60-те, както и модели - мъже и жени от различни раси, излязоха пред светкавиците на фотоапаратите, блестящи в леки, оптимистични и игриви тоалети. 32 от 64-те визии - точно половината, бяха представени от модели, които не са бели. Колекцията на "Валентино", озаглавена "Анатомия на модата", е своеобразно изследване на границата между минимализма и пищността. Панталоните са с дупки отстрани, а туниките - с вертикални разрези. Други модели изобилстват от "разцъфнали" панделки, шумоляща коприна, проблясъци на ярки цветове.

"Schiaparelli" показа тоалети за космически богини с неземна елегантност. Дизайнерът Даниъл Роузбъри се отдалечи от сюрреализма на основателката на модната къща и вместо това потърси вдъхновение в древната космология и небесата за своята футуристична колекция.

Embed from Getty Images

"Fendi" заложи на ескапизма със задимен подиум, приличащ на техноклуб. Ким Джоунс преплете викториански елементи с ню ейдж шик и предложи "армия от императрици" и мултикултурализъм в колекцията си висшата мода пролет/лято 2022. Той я изгради върху "еклесиастична естетика" и "скулптури от мрамор" със строги силуети. Неговите "императрици" се движеха сякаш във въздуха върху обувки с платформи, които стигат до средата на стъпалото, без пета.

Целта на колекциите висша мода е да покажат майсторството на изработващите ги професионалисти и безграничната фантазия на дизайнерите им. Дефилетата в Париж отново предложиха елегантност и екстравагантност, достойни за тази формулировка. Спектаклите пред публика се върнаха към визуалния разкош, на който почитателите им бяха свикнали отпреди пандемията.

Снимка: Getty Images