Рапърът Кание Уест откри ревюто на "Balenciaga" на Парижката седмица на модата, предаде АФП. Мъжете носеха униформи или аксесоари като бебешко кенгуру. Жените бяха облечени в дълги рокли и ходеха сред кал.

Каскет под суичър, кожен панталон, черно сако, много джобове, спортни обувки - така се появи рапърът Кание Уест на дефилето във Вилпен, Северен Париж, далече от суетата на модната седмица. Уест е приятел на дизайнера на "Balenciaga", грузинеца Демна.

Бившата партньорка на рапъра и муза на "Balenciaga" - Ким Кардашиян, беше на първия ред на мрачното ревю, което се проведе сред декор на строителна площадка и кал.

Embed from Getty Images

Звездите на колекцията бяха мъжките модели - в шорти и черни бомбета, спортни блузи с качулки, полуспортно, полудомашно облекло. Бял деним бе изцапан с кал.

Някои от мъжете носеха бебешки слингове, шарени сакове или плюшени играчки. Друг аксесоар беше розовата пазарска торба, преметната на рамо. Жените бяха шик, с високи токове, които се забиваха в калта. Мъжете газеха с кецове и чехли сабо.

Розови рокли, черно и бяло по тялото, блестящи и прозрачни тоалети бяха в контраст с калта. Сребристи материи и шлейфове сякаш бяха готови да се отделят от потискащата атмосфера и да отидат да празнуват. "Правете любов, а не война", беше написал дизайнерът Демна на поканата за ревюто.

Embed from Getty Images

Демна се представя единствено с малкото си име в света на модата, пренебрегвайки фамилията Гвасалия.

Според него модата е визуално изкуство и като такова няма нужда от история, за да се продава. Така стой става част от дизайнерите, които не придружават дефилетата си с никакво съобщение. "Ненавиждам етикетите", каза Демна, който все пак поставя логото на "Balenciaga" върху създадените от него дрехи.

През март Демна, който е преживял войната на Русия срещу Грузия като дете, изрази изключително съчувствие към Украйна в своето прет-а-порте. Тогава той заяви, че модата е загубила правото си да съществува и модната седмица е станала абсурдна.

Embed from Getty Images

През лятото Демна стана един от посланиците на платформата "Юнайтед24" (United24), която набира средства за възстановяване на Украйна.

"Balenciaga" организира разпродажба, средствата от която подпомогнаха украински бежанци.