Последен останал от дизайнерите на големите модни къщи от следвоенния период, елегантният господин с бяла коса, който е работил с Кристиан Диор, преди да основе собствената си марка в началото на 50-те, продължава да представя колекции от време на време.

Предишното му дефиле през 2010 г. смеси дамски и мъжки облекла. Сега Карден се завърна с първата си колекция, изцяло мъжка мода. Пиер Карден се надява, че има още какво да допринесе към съвременния гардероб. Легендарният моделиер, създал прочутите якета на Бийтълс, показа емблематичния си футуристичен, абстрактен дизайн. Това бе най-мащабната мъжка колекция за сезона с поразителните 138 ретро визии.

Вижте снимки от ревюто >>

В ревюто си Карден включи светлосини и червени панталони, съчетани по един прекрасен начин с тъмносини сака с ярки копчета. Не липсваха сака без ръкави в пастелени тонове. Интерес сред събралите се предизвикаха сините и зелени панталони с дупки по крачолите, които носеха голи до кръста манекени.

Моделите дефилираха с дебели пуловери, с костюми без яки и с ретро неупренови якета с футуристичен дизайн, което не се възприема като особено съвременно, но това не е учудващо, като се има предвид, че дизайнерът навършва 90 г. следващата седмица.

"Това е възможност да представя своя стил, личността си, това, което е изградило името ми. Правя го с голямо удоволствие" - каза Карден пред АФП.

"Ето какъв е съвременният мъж според мен" - обясни той в офиса си на две крачки от Елисейския дворец, като показа един от силуетите, включени в ревюто - черно кадифено сако с много къси ръкави. "Това не прилича на моделите на никой друг и може да се носи. Жените показват краката си, а аз показвам мускулестите ръце на мъжете" - каза развеселено Карден.

За първото си дефиле мъжка мода в епохата, когато дори няма мъже манекени, Карден се обажда на ректори на университети и ги моли да му изпратят студенти. Ревюто е в хотел "Крийон" на площад Конкорд. То е пълен триумф, макар и да има хора, които задават въпроса защо един дизайнер на висша мода ще се занимава с мъжки облекла. Карден обаче "сваля" висшата мода на улицата, като създава конфекцията. Същият неспокоен дух го тласка към азиатските пазари. Карден започва с производство на вратовръзки. Днес името му носят изненадващо голям брой продукти, дори минерална вода.

Дизайнерът не иска да говори за годишнината си, която е на 7 юли. Казва, че рождените дни са за младите, за да им правят подаръци. За него подарък е, че е живял още една година. Карден подчертава, че не мисли да се пенсионира. "Бях най-младият дизайнер в Париж, когато започнах, а сега съм най-старият. Това е нещо изключително, аз още съм тук!" - възкликва Карден.