Руският супермодел Анастасия Хозисова обвини дизайнера Ралф Лорън, че незаконно е използвал нейни снимки и заведе дело срещу него, съобщи "Ню Йорк пост".

Хозисова започнала да работи за американския дизайнер през 2004 г. и оттогава е участвала в множество дефилета, рекламни кампании и фотосесии на бранда му. Той я определял като своя муза, тя била основен модел в много фотосесии на модния бранд.

Преди десет години манекенката приключила многогодишното си сътрудничество с марката заради конфликт с ръководството на компанията. Тя заяви тогава, че е открила измамни схеми в работата на фирмата. Въпреки прекратения договор, модната къща продължила да използва нейни снимки в бутиците си.

Снимка: Getty Images

Освен това изображения на Хозисова се появиха в документалния филм на HBO "Very Ralph", макар че тя не е давала писмено съгласие за използване на материали с нейно участие. Затова Хозисова се е обърнала към съд в Ню Йорк и е поискала компенсация в размер на 20 милиона долара от двете компании.

През юли 2019 г. Ким Кардашиян спечели дело за използване на образа й без разрешение срещу компанията "Мисгайдед Ю Ес Ей", която незаконно използвала името и лика на Кардашиян в социалните мрежи за продажби на дрехи. Компанията бе осъдена да й плати обезщетение от 2,7 милиона долара.