Сюрреалистично модно шоу на "Schiaparelli" откри Седмицата на висшата мода в Париж на фона на социално напрежение и бунтове, които принудиха в неделя вечер "Celine" да отложи дефилето си, предва френската преса.

Смайващи драперии и обеми, костюми в черно и бяло, сребристо и златисто: този сезон американският стилист на модна къща "Schiaparelli" предложи "сюрреалистична интерпретация на всекидневния дамски гардероб", а рапърката Карди Би, модната папеса Ан Уинтур и актрисите Гуендолин Кристи и Филипин Лерой-Болийо проследиха дефилето от първия ред в "Petit Palais" във френската столица.

Вижте снимки >>

Бяла блуза, панталон, черно поло или дълги якета - всяка от тези дрехи може "спонтанно" да се комбинира с друга, запазена съответно за офиса или за свободното време. Така според дизайнера ще изразяваме дързостта си този сезон, след като на предишното представяне на колекция висша мода за зимата "Schiaparelli" отправи предизвикателство с дрехите си, гарнирани с изкуствени животински глави.

В първия ден на Седмицата на висшата мода са предвидени дефилета на "Dior" и на двама нови участници - Том Браун от САЩ и Шарл дьо Вилморен.

От Федерацията на висшата мода и модата отговориха на запитване в неделя, че "освен ако не бъде препоръчано от властите", дефилетата "ще се състоят, както е планирано". В събота обаче творческият директор на "Celine" Хеди Слиман прецени, че "модно шоу в Париж, когато столицата и цяла Франция а поразени от тежка загуба" е "напълно неуместно", след смъртта на 17-годишен младеж, прострелян от полицай.

Снимка: АР/БТА

На Седмицата на висшата мода Шарл дьо Вилморен ще представи за пръв колекция на собствения си бранд, след като за кратко бе творчески директор на "Роша".

Саудитският дизайнер Аши, който облича кралицата на Йордания Рания, Пенелопе Крус, Диан Крюгер, Лейди Гага, е първият представител на кралството и на Персийския залив, който се представя в Седмицата на висшата мода в Париж. Неговото шоу е в четвъртък, предава БТА. Стефан Ролан представя във вторник дефиле, посветено на Мария Калас в Опера Гарние, което ще бъде заснето за следващия филм на Клод Льолуш.

Снимка: АР/БТА