Сифилисът е оставил следи в световната мода, като е наложил най-малко три фешън тренда - напудрените перуки, мъжките препаски и слънчевите очила, пише сайтът Попюлър сайънс.

Ако заболяването не се лекува, в напреднала фаза то има странични ефекти, които модата преди няколко века се е постарала да прикрие. Така перуките стават неизменен моден аксесоар през 17 век. Техен пръв пропагандатор става Кралят Слънце Луи XIV. Той започва да оплешивява и мнозина считат, че това се е дължало на развит от него сифилис. Досущ като неговия братовчед, английският крал Чарлз Втори. И двамата маскират заболяването си с перуки. А това е добре дошло и за придворните по онова време, които също прихващали досадната венерическа болест.

Мъжките препаски от това време, които се носели в областта на гениталиите над горната дреха, също били измислени за прикриване на лечебните бинтове, носени от сифилистиците.

И третият сифилистичен тренд - слънчевите очила. С тях по-лесно се поставял изкуствен нос на лицето, пострадало от напреднал сифилис, пише БТА. Заболяването силно засяга носа и ноздрите. Освен това сифилистиците изпитват и болка от светлината.