През почивните дни светът на модата отбеляза 140 години от рождението на първата звезда в модата през 20-и век. Габриел Боньор Шанел е родена на 19 август 1883 г. в Сомюр, Франция. Бъдещата законодателка на съвременната мода израства в бедно семейство с необразовани родители и, както пише списание "L'Express" през 1998 г., "тя цял живот се опитваше да прикрие произхода си".

Габриел и сестра ѝ Жулия се образоват в дом за сираци. Униформата, която се налага да носят, е бяла риза и черна пола. Години по-късно дизайнерката ще превърне този символ на бедността в проява на сдържана елегантност.

Тя започва работа в ателие за изработка на дантели през 1902 г. Успоредно с това пее в кабарета, откъдето идва и прякорът Коко. Трудните години на младата жена винаги са предизвиквали интереса на биографите. Животът ѝ е сюжет на филми, пиеси, дори мюзикъл.

Вижте снимки на Шанел >>

Връзката ѝ с кавалерийски офицер ѝ дава идея за освобождаване на женското облекло от корсетите и кринолина, откривайки лекотата и удобството на елементи от мъжките дрехи. През 1910 г. Габриел основава модната си къща "Chanel Modes" в Париж.

Списъкът с моделите, които популяризира с нея, изглежда безкраен. Благодарение на нея между двете световни войни започват да се носят спортни костюми, пуловери, сака, дрехи от туид - еластични и следващи движенията на тялото, официални черни рокли, бели ризи, райета, т.нар. средно токче на обувките, изкуствените перли, подстриганата "на черта" коса. Модното предприятие постепенно се разширява и марката "Chanel" се превръща в империя.

Снимка: Getty Images

През 1921 г. Коко Шанел пуска на пазара легендарния си парфюм "Chanel N°5" и така става първият моделиер, затворил кръга на луксозната индустрия с дрехи, аромат и бижута. В същото време тя получава признание за артистичния си гений - серия картини на художника Пабло Пикасо са вдъхновени от нейната визия за облеклото и тялото. Преди Втората световна война дизайнерката успява да наложи стила си и в Холивуд.

Модната ѝ къща е засегната от стачките през 30-те години на 20-и век, а впоследствие търпи имиджови щети заради връзката си с висш германски офицер по време на нацистката окупация. След края на войната Габриел се оттегля в Швейцария заради обвинения в колаборационизъм. През това време модата тръгва по нов път - следвоенна Европа иска да преоткрие лукса и женствеността и семплите модели на Шанел изглеждат скучни и старомодни.

Снимка: Getty Images

Новият законодател в модата е Кристиан Диор, а звезда на "унисекс" стила става Ив Сен Лоран. Шанел дръзва да покаже своя колекция едва през 1954 г. Успехът във Франция и Европа е по-скоро умерен. Големите продажби вече са в САЩ. Бизнес средите оценяват динамиката и свободата в моделите. Една от големите почитателки на френската дизайнерка е съпругата на Джон Кенеди - Жаклин. Тоалетът на "Chanel", който носи тя в деня на убийството на президента Кенеди, за съжаление става най-известният розов костюм в историята, пише "Vanity Fair" през 2020 г.

Втората половина на 20-и век остава трудна и противоречива за Коко Шанел - стилът на хипитата през 60-те години е в конфликт със сдържаността, която тя се опитва да налага повече от шест десетилетия, предава БТА. Освен това французойката отказва категорично до края на живота си да лансира къси поли, твърдейки, че те са в разрез с елегантността.

Коко Шанел умира в Париж през 1971 г. В обявлението за смъртта ѝ вестник "New York Times" я нарича "един от най-великите дизайнери на 20-и век".

Снимка: Getty Images