Темата за уникалното облекло бе основна в последното събитие от социално-културния проект на Академията за мода "Вечери на стила". Свои дизайни представиха трима носители на наградата "Златна игла" - Радослава Лазарова, Радостина Илиева и Аксел Харди, съобщават организаторите.

"Уникалността в модния дизайн е функция на иновативното и неординерно мислене, творческата смелост и въображението без граници. В модните среди често избухват кавги и скандали във връзка с непозволено копиране на облекла на едни дизайнери от други техни колеги, плагиатство, интелектуални кражби.

Снимка: БТА

Ето защо уникалността в модата е не само естетически, но и нравствен проблем. Уважението към интелектуалната собственост, зачитането на правата на първооткривателството на формата, конструкцията, материята и колористичната комбинация е много важна част от това изкуство.

Творческата оригиналност е велика и незаменима ценност. Грубото ѝ незачитане не може да бъде оправдано, простено, а най-малкото пък - извинено", коментира проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода.

Снимка: БТА

Той припомни знакови случаи на конфликти и съдебни спорове за дизайнерско плагиатство между "Armani", "Dolce & Gabanna", "Yves Saint Laurent" и "Ralph Loren", както и важни казуси на посегателството върху авторските права в модата, предава БТА.

Сред моделите, които участваха в събитието, бяха Вероника Стефанова, Мадлена Иванова, Станимира Йоцова, Девора Димитрова и Кая Ценкова.

Снимка: БТА