Италианска модна къща "Valentino" даде началото на дефилетата от Седмицата на мъжката мода в Милано, предадоха осведомителните агенции.

С блейзъри и палта с флорални мотиви, комбинирани с къси панталони, творческият директор Пиерпаоло Пичоли се опитва да предефинира значението на мъжката идентичност.

Бродираните цветя в колекцията добавят нотка деликатност към класическите облекла.

Модната къща "Valentinp", която се контролира от катарски инвестиционен фонд, представи колекцията си мъжко облекло за сезон пролет/лято 2024 г. в сводестия двор на Миланския университет.

Вижте снимки >>

От своя страна емблематичната модна дизайнерка Миуча Прада и нейният съекипник Раф Симънс впечатлиха гостите на форума с новата си колекция, която съчетава елегантност и удобство и има за цел да освободи тялото на мъжа, отдалечавайки го от условностите.

Очаквано с нетърпение от феновете, ревюто на "Prada" беше организирано на третия ден от миланската Седмица на модата, фокусирана върху сезона пролет-лято 2024 г. Брандът събра гостите си в недотам приветлива зала на фондация "Prada", задавайки тона на представянето на строг, но същевременно изискан мъжки гардероб.

"Prada"

Снимка: Getty Images

Отправната точка е "най-семплата бяла риза". Използвайки тази основа, "можеш да правиш, каквото си поискаш, и да го модифицираш според нуждите на индивида", каза Миуча Прада.

Свободата на тялото минава през носенето на "вездесъщите" къси панталони, издържани в цветове като черно, бяло, екрю или сиво, и съчетани с ризи и сака в същия тон.

Вратовръзката изглежда "прокудена", за разлика от други модни марки, които току-що са я преоткрили.

Силуетът на мъжа на "Prada" е изчистен, кройките са гъвкави, а материалите - плавни, от памучен поплин, деним или кожа.

В леко отклонение от свободата на движенията, ризите са прибрани в къси панталони или панталони с басти, а талията е стегната, контрастирайки с широчината на раменете, пише БТА. Традиционната риза е изчистена, на моменти изискана или небрежна, със свръхдълги ръкави и причудливи елементи като флорални мотиви, ресни или множество джобове.

"Когато следите ревюто, виждате класически мъжки костюм, но при по-внимателно вглеждане той се оказва напълно различен", казва на свой ред Раф Симънс. По думите на дизайнера ризата "позволява на тялото, което винаги се движи и променя, да се чувства свободно".

Същата рецепта се прилага за цяла гама облекла, включително дъждобрани, елеци с множество джобове и спортни облекла.

Модна къща "Prada" не забравя и своите класики като широки двуредни палта в бяло, осъвременени за случая с малка яка в същия цвят.

Седмицата на мъжката модата в Милано включва 72 събития и ревюта. Тя ще продължи до 20 юни, като ще представят колекциите си Джорджо Армани, "Prada", "Dolce & Gabbana" и други.

Снимка: Getty Images