В днешно време човек може да купи дрехи от всякъде, като се започне от моловете и се стигне до магазините за стоки втора употреба. Изборът наистина е голям, но колко пъти после сте съжалявали за направена покупка? Доста често закупените дрехи се износват бързо, понякога дори се скъсват на второто или трето обличане. Проблемът с избора на точни номера също е доста голям. Някои дрехи, макар и с по-голям размер, сякаш са правени по друг стандарт и са ни малки. Всеки се е сблъсквал с такива проблеми. Но малцина знаят, че срещу тях има лесен и надежден антидот - сертификатите за качество.

Кой е качественият текстил

Качествените дрехи се познават по сертификатите

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Обикновено всичко започва с произвеждането на платовете и материалите, от които се шият дрехите. Понякога в производството се използват вещества, които намаляват тяхната здравина, или пък тъкачните машини не позволяват високо ниво на качество. Възможно е проблемните материали да доведат не само до по-бързо износване, но дори и до кожни алергии. При шиенето на кройката пък често се използват стандарти, които не са предназначени за европейския пазар - от там и разминаването в размера.

Въпреки това, определени сертификати гарантират, че дрехата, която сте си закупили, е достатъчно здрава, надеждна и номерацията ѝ съответства на размерите, обозначени на етикета. Именно с покупката на сертифицирани дрехи вие си спестявате проблемите на нискокачествения текстил и кройки.

Кои са надеждните сертификати

Търсенето на дреха със сертификат е умният избор

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Както може да предположите, не всички сертификати са равни, а някои дори могат да бъдат доста подвеждащи. Въпреки това има няколко сертификата, които са абсолютен гарант за качество. Мнозинството от тях са немски и получаването им от производителите е доста труден процес. Именно заради високия стандарт и трудното получаване те са се превърнали в същински гарант за качество. Ето и кои са основните сертификати, гарантиращи качествен текстил и дрехи:

HOHЕNSTEIN

Изследователският институт Hohenstein е основан през 1946 г. в Бьонигхайм, Германия. Той е известен с високите си стандарти и взискателни тестове. Освен че провежда изпитания на готови продукти, Hohenstein извършва развойна дейност, а също така съблюдава и самия процес на производство.

Сертификатът на института Hohenstein е знак за три важни показателя на текстилните изделия: неналичие на вредни вещества, съответствие на размерите, обозначени на етикета, и физическите качества на дрехата, запазващи функционалната ѝ форма след многократно изпиране и носене.

"Нежно към кожата" е допълнителен тест на института Hohenstein. Той гарантира, че текстилните изделия за бебета, долно бельо и спално бельо, имащи високо съдържание на памук, са преминали през тест за поносимост на кожата на клетъчно ниво.

В продължение на десетилетия този институт изследва човешките пропорции и периодично актуализира осреднените стойности, като освен линейни измервания се използва и високотехнологичен 3D скенер.

STANDARD 100

OEKO-TEX е международна независима организация за тестване на сурови, полуготови и готови текстилни продукти, както и на целия процес на производство, условията на труд, както и регулацията на отпадъчните вещества.

През 1992-ра година тя въвежда сертификата STANDARD 100 и обновява критериите на стандарта всяка година.

STANDARD 100 гарантира, че текстилните изделия са преминали през тест за неналичие на вредни вещества.

Woolmark

Woolmark е световно признат авторитет в областта на вълнените тъкани. Компанията има за цел да популяризира предимствата на вълната като материя за производство на дрехи. В същото време Woolmark ползва своето ноу-хау, за да сертифицира продукти, гарантиращи висококачествена вълна.

GOTS

Разработването на Глобалния органичен текстилен стандарт - GOTS - започва през 2002 година с участието на Международната асоциация на естествената текстилна индустрия (Германия), Асоциацията по почвите (Англия), Асоциацията за органична търговия (САЩ) и Японската асоциация за органичен памук (Япония).

GOTS гарантира, че памукът в текстилните изделия е произведен съгласно екологични критерии по цялата верига на отглеждане, производство и доставка.

Къде може да намерите дрехи със сертификата

LIDL е едно от местата продаващи предимно текстил със сертификати

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Намирането на дрехи със сертификат, гарантиращ тяхното качество и надеждност, е нелека задача. Понякога е по-лесно да се отговори на въпроса къде те няма да се намерят, но тук всеки би могъл да предположи сам.

Истината е, че най-често големите вериги и магазини включват сертифицирани дрехи в своята гама. По този начин утвърдените компании сами предоставят двойна гаранция за качеството на предлаганите от тях продукти и задържат клиентите си.

В това отношение един от най-сигурните магазини е LIDL. Почти всички дрехи и текстилни изделия, предлагани от немската верига, са преминали през тежките тестове на институти като Hohenstein и носят един или повече сертификати качество, надеждност и точен размер.

Дрехите в LIDL са атрактивни, със стилен и изчистен дизайн и доста достъпна за българския потребител цена.

Ако държите да носите дрехи със сертификати за качество, то LIDL e едно от първите места, които трябва да посетите.

 

*Материалът съдържа продуктово позициониране