Призът, носещ името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като най-чаканото и престижно отличие за млади творци в България. Ценното на тази награда е, че не е строго профилирана в конкретно изкуство, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области, които са подкрепяни за осъществяването на конкретни техни проекти.

Най-младият номиниран за Наградата тази година е китаристът Георги Димитров-Жожо, който е само на 15 г. Следим таланта на му още от малко дете. Той би могъл отдавна да е захвърлил китарата, но вместо това върви уверено по стъпките на големите в класическата музика. Фин, съсредоточен, обаятелен, но и много концентриран в свиренето и в мечтите си, той се явява и печели награди на много български и международни конкурси. Последното му голямо признание е Първа награда в престижния международен конкурс “Млади виртуози” и Специална Награда на EMCY-Европейския съюз на младежките музикални конкурси за изключителни постижения.

Георги е все още ученик в Музикалното училище в София в класа на проф. Столина Добрева. Избира музиката и китарата от много малък. Клиповете, в които се е снимал, телевизионното предаване „Бон-Бон”, в което е водил рубрика, часовете по актьорско майсторство и солфеж, репетициите и концертите редом до големи изпълнители са отключили силното му желание да се занимава с музика.

В края на 2010 г, когато още учел началните стъпки в китарата, Георги изживява незабравима емоция – посещава концерта на Пако де Лусия в София и му свири лично! Световноизвестният виртуоз дава ценен съвет на Жожо - никога да не минава и ден, без да свири поне един час, а след това се разписва върху първата му китара, която младият талант пази като най-скъп спомен. Георги мечтае да изсвири концерт за китара и оркестър в близко бъдеще и това да е само началото...

Вижте снимки >>

Ето какво сподели младият китарист: „Музиката за мен е изкуството, което изразява чувства и мисли и така дава възможност да бъдеш разбран без думи и без очи и в това е величието на музикалното изкуство. То може да докосва, без докосване, да вълнува и да разтърсва, да влюбва, да разсмива, без да прави смешки, да те кара да мечтаеш, слушайки мелодиите със затворени очи. Китарата за мен е свобода, спокойствие и красота. Тя е интелигентна, лирична и вдъхновява. Тя е убежище и носи ведрина.

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2016 са кинорежисьорът Павел Веснаков, актрисата Деница Даринова, драматургът Кирил Буховски и художничката Нора Ампова. Всеки един от тях, ще получи и специална награда, свързана с осъществяването на конкретен личен проект. А носителят на Голямата награда за изкуство ще триумфира на 16 май с бронзовата статуетка на художника Кольо Карамфилов и чек за 3000 лв.

Церемонията за връчване на Награда за изкуство „Стоян Камбарев” е част от Културния календар на Столична община и се осъществява с официалното партньорство на УниКредит Булбанк, България Мол и Нова филм. Dir.bg е дългогодишен медиен партньор на Фондацията.

Вижте кратък филм за Георги Димитров-Жожо >>