Изследователите са си поставили за цел да установят на какво се дължи голямата популярност на видеозаписите, в които главните герои са котки.

През 2014 година на YouTube са били качени около 2 милиона подобни видеозаписа, които са били гледани повече от 26 милиарда пъти.
Статистически данни сочат, че клиповете с котки са най-търсените в глобалната мрежа.

Резултатите от изследването на американските учени е показало, че гледането на подобни записи има терапевтичен ефект, подобен на действието на терапията с участието на животни.

Имате проблем със съня, вземете си котка >>

В експеримента са участвали повече от 7000 души. Учените изследвали как се променя емоционалното състояние на хората, след като гледат записи с котки.
Оказало се, че те намаляват нивото на стреса, подобряват настроението, хората изпитват по-малко негативни емоции като злост, тъга или безпокойство.

"Някои могат да си помислят, че видеозаписите с котки не са достатъчно сериозна тема за академично изследване, но фактът си е факт: хората много често използват интернет, за да гледат именно подобни записи. Ако искаме да разберем по-добре влиянието, което интернет оказва върху нас като индивиди или върху обществото като цяло, не бива повече да се пренебрегват интернет котките", коментира водещият автор на изследването Джесика Мирик, цитирана от БТА.

Котката - по-любима от партньора >>