Трапезарията - често пренебрегвана заради нейната предимно функционална роля и честото ѝ отсъствие от планировката на съвременните домове, е помещение, което може да впечатлява не по-малко от всички останали с оригиналност и дизайнерски решения. Намираме необичайни мебели, монтираме зашеметяващ полилей, окачваме на стените изкуство и я превръщаме във впечатляващо интериорно произведение.

Представяме ви 6 ефектни елемента, с които ще впечатлите не само гостите си, но и самите себе си с крайния ефект и ще ви се иска да оставате в това помещение колкото се може по-дълго.

снимка: Мебели Виденов

Придайте стил и впечатляващ ефект на интериора, залагайки на уникални осветителни тела

През последните няколко години голяма популярност придобиха малките, вградени осветителни тела, които създават атмосферата. Но в търсене на истински впечатляващ ефект, в трапезарията е необходимо нещо привличащо погледа и тук изборът се спира на оригиналния, масивен и запомнящ се полилей. Всички сме съгласни с това, че именно полилеят може да бъде най-изумителния акцент на трапезарията.

Ако изберете да го монтирате над масата, то може да експериментирате с дължината, но внимателно - не трябва да пречи на никой и да ограничава свободата на движение в зоната за хранене.

Дизайнерите ни съветват да подчертаем своя стил именно чрез полилея - златиста геометрия за арт-деко, отчетливи линии за минимализма, въздушност и лекота за скандинавския стил.

снимка: Мебели Виденов

Превърнете интериора в произведение на изкуството, избирайки нестандартна маса Масата несъмнено може да се превърне в своеобразно украшение на интериора в трапезарията, а не само да изпълнява ролята на чисто функционален и задължителен елемент. Потърсете модели с необичайно оформление на краката - причудливи метални форми или декорации.

Не забравяйте и за интересните материали за плота - това задължително ще прикове вниманието още в първия миг. Заложете на красив мрамор, естествено дърво или стъкло. За да остане акцентът именно в масата, то комбинирайте със сдържани, класически столове или с такива в изчистен, минималистичен стил. Цветовете е добре да останат в неутралната гама, като интересно решение би било един или два от тях да са като допълнителен акцент.

снимка: Мебели Виденов

Персонализиране на трапезарията чрез избора на столове

Да продължим темата за столовете в трапезарията и да обърнем внимание на това, че те могат да се превърнат в един ярък и наистина забележим акцент в помещението. Тук вариантите за внасяне на индивидуалност са много - столове с ярък цвят, тапицерия от благородна материя, необичайна форма, стилни елементи и още интересни творения на дизайнерите.

Един от най-ярките способи за придаване на впечатляващ и богат интериор в трапезарията е именно чрез внимателното и умело комбиниране на различни по вид столове. За да се получи хармонична композиция, която да изглежда по дизайнерски оригинално, търсете нещо общо в тях. Това може да бъде цвят, форма или стил, а може дори някой малък елемент, който да се повтаря в тях.

снимка: Мебели Виденов

Добавете цвят и настроение в трапезарията с арт-обекти и аксесоари

Трапезарията, дори съвсем малката, е повод да покажете артистичен вкус като поставите няколко арт-обекта. Натрупаната колекция от черно-бели или пък семейни фотографии може да украси цялата стена от пода до тавана. Същото може да направите с любимите си картини или сувенири, донесени като спомен от пътешествията Ви. А защо не и рисунките на децата, поставени в подходящи рамки!

Ако помещението е решено предимно в светли и дори бели тонове, то това е отличен начин да внесете малко цвят и ярко петно в него. Към това добавете няколко забележими аксесоара - свещници, вази от цветно стъкло или нещо друго, което Ви създава пъстро настроение.

снимка: Мебели Виденов

Използвайте контрастната стена за впечатляващ ефект"

Контрастната стена може да има ефект както в самостоятелната трапезария, така и в трапезария, съчетана с други зони. Във втория, случай това е чудесен начин за зониране, а в първия - ярка идея за декориране. И в двата случая, идеята за акцент върху стената е впечатляващ и може да създаде тематично настроение в помещението.

Ако цялата трапезария е направена в сдържани нюанси и мебелите са доста спокойни по форма, можете да бъдете по-смели и да заложите дори на тапет с големи орнаменти върху тъмен и дори черен фон. Ефектът ще бъде много ярък и впечатляващ.

снимка: Мебели Виденов

Създайте перфектната симетрия

Красотата е в симетрията и за да получите интересен и запомнящ се интериор, непременно използвайте силното въздействие на симетрията.

Изберете основната линия на помещението. Като правило, тя минава от вратата към срещуположната стена на помещението и така оформя две еднакви части. След това, разположете мебелите и аксесоарите така, че цялата композиция да изглежда симетрично спрямо тази линия - нещо като огледален образ.

След като вече се вдъхновихте от тези лесни за реализация идеи, нищо друго не остава, освен да пристъпите към действие и да вдъхнете живот на въображението си. Верен помощник във всяко начинание е надеждният партньор Мебели Виденов. Сред техният богат асортимент ще откриете и класиката и модернизма, впечатляващия полилей, както и оригиналната маса за Вашата трапезария-мечта.

 

* съдържание на Мебели Виденов