В разгара на лятото - сезонът на сочните и ароматни градински домати, нека обърнем поглед към историята на една от най-обичаните български кулинарни класики - шопската салата. Вероятно ще се изненадате, но тя съвсем не е толкова древна. Кратка справка в архивите показва, че шопската салата е изобретение на българската държавна туристическа компания "Балкантурист". Дело на професионални готвачи, тя е била представена за първи път през 1956 г. в ресторант "Черноморец" - емблематично заведение в курорта "Свети Константин и Елена" (тогавашният курорт "Дружба").

Домати, краставици, чушки, лук и настъргано бяло сирене - нищо повече, нищо по-малко. Неслучайно шопската салата е била разработена от продукти, чиито цветове формират българския трибагреник. Целта на майстор-готвачите на "Балкантурист" в средата на миналия век е да впечатлят туристите от страната и чужбина с едно изцяло българско предястие, директно от "зеленчуковата градина на Европа", както тогава наричали България.

Родният шедьовър на салатите бързо набира популярност, като малко по малко започва да намира място и в домашната кухня. Шопската салата се утвърждава като национален кулинарен символ през 70-те и 80-те години на XX век, а десетилетие по-късно всички държави на балканите имат своя вариация на салатата, представена като традиционна национална рецепта.

Вместо да се впускаме в доказване на автентичния български произход на шопската салата, нека поговорим за това как да се сдобием с точните продукти за нея днес - тези, които помним от нашето детство и от градините на баба и дядо. Техният автентичен вкус е цел номер едно за експертите на BILLA, подбиращи продуктите за собствената марка "BILLA Градини" - програма за грижливо отглеждане на чисти родни плодове и зеленчуци, с контрол върху пестицидите.

От 2014 г. насам BILLA е изградила партньорство с повече от 40 български производители в над 180 градини, оранжерии и лозя от цялата страна. Там сочните плодове и хрупкави зеленчуци се наслаждават на слънчевите лъчи и богатството на минерали от българските плодородни почви. После, с внимание и любов, производителите се грижат за тях през месеците на зреене, а чрез модерните технологии за съхранение и транспортиране, те запазват всички свои хранителни свойства и аромати по пътя от градината до рафта.

Снимка: Billa

Така, благодарение на програмата "BILLA Градини", клиентите на веригата могат да разчитат, че плодовете и зеленчуците на тяхната трапеза са пораснали на родна земя, чисти, благодарение на програмата за контрол на пестицидите, и отгледани със същите внимание и обич, с които нашите баби и дядовци се грижат за своите домашни градини.

Освен с автентичния вкус, пресните плодове и зеленчуци в BILLA се отличават със своята свежест, за която допринася специалната технология на еко касетите IFCO, в които се съхраняват. По данни на компанията производител, касетките, които веригата използва, спестяват 486 тона твърди отпадъци на година. Внедряването им е част от мисията на BILLA да се грижи за качеството на продуктите и да запази красивата българска природа, даваща ни здравето, витамините и енергията, без които не можем. И разбира се - точните продукти за любимата шопска салата.


Материалът е подготвен със съдействието на BILLA България.