Съвременната "бяла "козметика (така наричаме кремовете, лосионите, тониците и изобщо продуктите, които ползваме за поддържане на кожата си) има две основни цели: да се грижи за младостта, здравето и свежестта на всички нива в кожата и да прави всичко това по възможно най-естествения начин, използвайки максимално натурални съставки и природни процеси. Научните разработки на козметолозите са много, откриват се и се използват все по-екзотични растения за извличане на натурални полезни съставки за козметичните формулите, а маркетингът и рекламата вършат останалото. В това поле от информация, пленителни визии и слогани, обещаващи вечна младост, е трудно да се ориентираш кой е продуктът, на който можеш да разчиташ. И за да направиш правилния избор, трябва да разбереш структурата на самия продукт и начина му на действие.

Съгласна съм, че в този малък образователен процес е лесно да се почувстваш изгубен. Пък и на кого му се занимава да овладява в дълбочина биологични наименования, химични формули и фармакологични процеси, особено когато не е специалист и в крайна сметка желанието му е просто да открие "своя си" дневен крем?! С пълното съзнание, че познанието винаги носи яснота, а и в името на качествената козметика, която заслужава да я оценим по достойнство, ще ви представя един дневен крем, който прави точно, каквото е обещал.

Да започнем от името

Казва се Liftactiv Collagen Specialist и, както е ясно от самото име, представя себе си като специалист по усъвършенствана противостарееща грижа. Кремът излиза под доказаната експертиза на марката Лаборатории Vichy, което вече е гарант за качество и прецизност. Това е дневен крем, което означава, че трябва да бъде поставян сутрин, след измиване и тонизиране (и нанасяне на серум, ако се ползва такъв) на лицето, преди полагането на грим. Най-основната грижа на този забележителен продукт е да забавя процесите на стареене, да премахва по-плитките бръчки и пигментните петна. Тази задача Liftactiv Collagen Specialist изпълнява благодарение на силата на високоефективни активни съставки, които стимулират един естествен за организма процес - производството на колаген. На практика това означава, че вместо да "внесе" колаген в горното ниво на дермата (защото нито един крем не може да достигне до най-вътрешното кожно ниво), както обичайно правят много козметични продукти, основани на химически формули и елементи, той просто активира и подпомага организма сам да свърши още по-добре присъщата си работа да подкрепя органите и процесите си. Пък, както знаем, кожата е най-големият човешки орган, така че там определено не бива да се правят компромиси. Още повече, че Liftactiv Collagen Specialist от Лаборатории Vichy е създаден за жени над 30 години, които търсят бърз и дълготраен ефект за сияйна, тонизирана и подмладена кожа, но в същото време разчитат това да се случи по възможно най-естествен за организма начин.

Да продължим с действието

Как на практика се случва това активиране на производството на колаген в организма? Природата е проектирала така телата ни, че след определена възраст някои от естествените процеси в тях се забавят. Точно това се случва и с производството на колаген - този толкова важен белтък в човешкото тяло. Всъщност той представлява 1/4 от всички белтъци в човешката тъкан. Неразтворим е, твърд белтък, но пък много еластичен. Нужен ни е както за костите и добрата функция на ставите, така и за свежа и здрава кожа. Силата на формулата на Liftactiv Collagen Specialist е най-вече в това, че намира начина да активира производството на собствен колаген от кожата, като използва специален антиейдж-пептид. Сега да кажем и какво са пептидите. Те се образуват от къси или дълги аминокиселини, свързани помежду си. Когато се съединят два-три-четири до десет аминокиселини, се образува пептид от определен вид. Свързани две аминокиселини се нарича дипептид, три - трипептид, четири - тетрапептид и т.н. Когато пък пептидите се свържат помежду си, те вече са протеини. Пък всички знаем, че основният градивен елемент на кожата са именно протеините, които ние обичайно наричаме белтъци.

Сега идва най-важното! Въпросните пептиди се нещо като информатори или транспортери на информация между клетките. Ако в организма някакъв процес на производство на даден елемент е спрял или е забавен, пептидите сигнализират клетките и те от своя страна започват активно да наваксват създалата се липса. Така е и с колагена. В Liftactiv Collagen Specialist антиейдж-пептидът, добит от зелен грах, алармира клетките, че колагенът е недостатъчен и им дава сила и заряд да се активират за ново производство, а след това да го разпределят правилно в съответните зони. Нещо, което нито една формула с привнесен отвън колаген не може да постигне, защото той няма нито как да стигне в дълбочина, нито как да се разпредели адекватно.

Веднъж произведен обаче, този колаген следва да бъде и задържан за по-дълго време в кожата. Още повече, че кремът на Лаборатории Vichy обещава не само моментален, но и дълготраен ефект, видим в следващите от 4 до 8 седмици. Това се случва пък, благодарение на вулканичната вода Vichy, съчетана с витамин С. Комбинацията е уникална за този продукт и гарантира задържането на произведения колаген по-дълго в клетките. Витамин С има и още една важна функция във формулата на Liftactiv Collagen Specialist и тя е способността му да редуцира пигментните петна по кожата. Казано накратко, коктейлът от анти-ейдж пептида, добит от грах, вулканичната вода с регенериращи качества и витамин С със своите витализиращи, тонизиращи и изсветляващи свойства са работещото ядро на Liftactiv Collagen Specialist. Ясно, чисто и ефективно! Да прибавим към това и още един важен факт - кремът се предлага и във версия с SPF защита, което го прави напълно подходящ и за дамите, търсещи фотопротекция. Както всички продукти на Лаборатории Vichy, можете да го намерите в аптечната мрежа, което практически ви дава възможност да го имате на разположение винаги.

Да завършим с ефекта

Казах ви в началото, че се доверявам само на продукти, чиито съставки и действие познавам добре. Liftactiv Collagen Specialist на Лаборатории Vichy е тестван и върху потребители, които рапортуват за двойно по-силно усещане за тонизирана кожа мигновено след поставянето на крема, за 23% по-висока хидратираност осем часа по-късно и 18% по-малко бръчки след осем седмици употреба. Продуктът е подходящ за всеки тип кожа, което го прави още по-широкоспектърен. Не са известни алергични реакции или нежелани странични ефекти.


Материалът е подготвен за L'Oreal.