Доста често, когато сме в тинейджърските си години, получаваме акне или друг проблем с кожата. Това обаче понякога продължава твърде дълго време, а ние се чудим защо нищо не помага.

Е, ключът към хубавата кожа се крие в нашия организъм. Здравата чревна микрофлора е в основата на много неща. Първо трябва да разберем каква е връзката между чревния микробиом и здравето на кожата.

Микроорганизмите обитават различни части на тялото, включително червата и кожата, и са важни за поддържането на хомеостазата. Промените в нормалната микрофлора, дължащи се на генетични фактори или фактори на околната среда, могат да допринесат за развитието на различни болестни състояния. В този обзор ще обсъдим връзката между микробиома на червата и различните патологични прояви по кожата като акне, псориазис, и атопичен дерматит.

Ролята на чревния микробиом като важен фактор за човешкото здраве и болести се превърна във вълнуваща изследователска ниша в много области на медицината. Дисбалансът му е свързан със затлъстяването, диабет тип 2, атопия и възпалителни заболявания на червата. Нещо друго, за което съвсем наскоро науката започна на придобива представа, е връзката между живеещите в червата бактерии и ролята им за развитието на кожните заболявания. Тънките и дебелите черва са място за пребиваване на огромна общност от бактерии и техните метаболити и странични продукти, които наричаме чревен микробиом. По същия начин хиляди микробни организми и техните странични продукти обитават кожата, наричана кожен микробиом.

Както в червата, така и в кожата хармоничният баланс на тази микрофлора е важен за поддържането на хомеостазата. Кожата и червата имат повече прилики, отколкото може да се предположи, и всъщност има нарастващ интерес към изучаването на това как кожата и червата комуникират и взаимно влияят на здравето си. И двете имат богато кръвоснабдяване, разнообразни микробни общности и осигуряват баланса и взаимната връзка между вътрешното човешко тяло и външната среда. Освен това и кожата, и червата функционират като невро-имуно-ендокринни органи и участват в непрекъсната комуникация с нервната, имунната и ендокринната система. Връзката "черва-мозък" е широко документирана в литературата и е описана за първи път през 1930 г., когато Стоукс и Пилсбъри обясняват депресията с промяната на чревния микробиом, което води и до възпалителни кожни заболявания. Въпреки това оста "кожа-черва" е новопоявило се и важно направление на изследване, но все още бедно на патобиологични обяснения.

Човешки чревен микробиом

Под "чревен микробиом" се разбира разнообразната общност от микроорганизми, които нормално обитават червата, и техните метаболити/заместващи продукти. В човешкия стомашно-чревен тракт има повече от 100 трилиона бактерии, състоящи се от над хиляда различни вида. Той е относително стабилен, но проучванията показват, че антибиотичната терапия, международните пътувания и заболяванията могат да го променят. Възрастта също може да доведе до изменение в преобладаващите видове бактерии. Понастоящем изследванията показват, че дългосрочните ни хранителни навици могат да имат голямо влияние върху състава. Смята се, че ролята на чревния микробиом включва правилно развитие и функциониране на имунната система, защита от инфекции, храносмилане на полизахариди и синтез на витамини. Симбиотичната връзка между резидентната чревна бактериална флора и гостоприемника е от жизненоважно значение за нормалното развитие на имунната система.

Каква е връзката между кожните заболявания и червата

Стомашно-чревните разстройства могат да се проявят с дерматологични промени/проблеми. Възпалителните заболявания на червата се свързват с кожни прояви като пиодермия гангренозум, еритема нодозум, синдром на Суиц. Цьолиакията е свързана с кожни прояви като херпетиформен дерматит, алопеция, витилиго и лезии на устната лигавица. Освен това псориазисът се среща по-често при пациенти с болестта на Крон, отколкото при здрави хора.

Пробиотични храни

Изследване в Британски вестник през 2013 година показва, че пробиотиците, особено Lactobacillus помагат на жените при затлъстяване. Освен за това те подобряват и психичното здраве. Съвсем наскоро се проведе изследване, което установи, че приемът на щама Bifidobacterium помага и в борбата с депресията.

Пробиотичните бактерии помагат на организма да се справи с лошите микроорганизми в червата и да елиминира токсините, които те отделят. Това помага на клетките на кожата да изглеждат свежи без разрушителното влияние на токсините. Освен това ги подготвя по-лесно да усвоят ароматните молекули на Розовото масло.

Розовото масло

Ползите от розовото масло за кожата са големи и не са за подценяване. Късмет е да живеем в страна с толкова плодородна почва. Но какво можем да спечелим от употребата му?

В хилядолетната история на България по нашите земи Розовото масло се е използвало като природен антибиотик. Точно заради това може да бъде полезно при кожа, склонна към акне като подпомага организма да се справи с бактериално замърсяванe. Освен това Розовото масло има мощен антиоксидантен ефект , което допринася клетките да се справят със свободните радикали и оксидативния стрес. Това намалява разрушителния ефект на свободните радикали върху клетките и забавя стареенето.

Друго, заради което се препоръчва употребата на Розабиотика е, че е натурално чисто, а и съдържа повече от 50 съединения, които са полезни за кожата. Тези естествено срещащи се молекули е невъзможно да бъдат създадени в лаборатория, което означава, че изкуственото розово масло няма никакви ползи за кожата. Ароматните молекули на Розовото масло са много малки и лесно преминават през стените на клетките и оказват своето благоприятно влияние. Подпомагат ги да се избавят от токсините и да се справят със стреса. Това помага на кожата да се запази млада, да поддържа тургора и еластичността си и да намали следите от ежедневното напрежение.

Ще завършим тази статия с един много интересен и малко познат факт. 70% от розовото масло се събира и дестилира в България (считано за най-доброто в света). Останалата част се произвежда в Турция, Иран, Мароко и Франция.

 

*съдържание на SmartBio