В сезона на виното и любовта ви припомняме думите на шотландския новелист Робърт Луис Стивънсън, че виното е "поезия в бутилка", като ви предлагаме вълнуваща винена разходка от брега на Дунав до Япония. Виното е романтичен жест и изискан подарък, който винаги ще доставя наслада. Оказва се, че български вина все по-често биват избирани от световни класации като най-добри и предпочитани. Преди дни бутилка на Шато Бургозоне беше отличена от Wine Enthusiast в топ 6 на най-дoбрите Пино Ноар вина на цена под 30 долара. Вината в тази класация са селектирани чрез слепи дегустации на повече от 500 бутилки от Бургундия до Орегон. Този червен сорт грозде е капризен и труден за отглеждане, но от него могат да се получат много интересни, а в добри години уникални вина, оглавяващи класацията за най-скъпите вина в света.

Интересна статистика показва, че всеки ден в 24 страни на 4 континента, някой отваря бутилка на Шато Бургозоне и я комбинира със своите местни специалитети. В Корея, Бразилия, Белгия, Китай, Япония, Узбекистан, САЩ, Англия и в много други страни - вината на Бургозоне са по целия свят.

Снимка: Бургозоне

В месеца на виното открехваме завесата зад тайната на добрите родни вина, като ви разкажем как българско вино от изба Бургозоне превзема света. Бутиковата семейна изба Шато Бургозоне е винарна с формата на крепост и име на римски форт, кацнала на брега на великия Дунав, сред ширналите се до хоризонта собствени лозя. Представя един нов модерен и елегантен стил на българското вино.

Екипът на Шато Бургозоне вярва, че 80% от качеството на едно вино идва от лозята. Затова полага огромни грижи за своите лозя, като всяка година се сваля част от гроздето и се обират ръчно само най-качествените гроздове. Вината на Бургозоне са отличени с над 120 медала от най-престижните световни винени конкурси и се нареждат сред "най-добрите български вина" в най-авторитетните национални класации. Бургозоне е единствената българска изба, отличена в престижната американска класация на Wine Enthusiast - Top 100 Best Buys in USА за 2022 г. с емблематичния си Пино Ноар.

Бургозоне присъства във винени карти на световни ресторанти със звезди Мишлен

Снимка: Бургозоне

Освен с качеството си, вината на Бургозоне се различават със стила си СПФ - Свежи, Плодови и Фини. Тази изисканост позволява вината да се комбинират идеално с храна в търсене на истинско кулинарно удоволствие и затова те присъстват във винените карти на ресторанти със звезди Мишлен по света.

Избата е трикратен носител на титлата "Златна изба на България", а вината на Бургозоне са представителни за Дунавския тероар и подхождат към храната от региона. Така например, рекордьорът по златни медали - шардоне на Бургозоне се съчетава с типичното дунавско ястие саламура от риба, а Тамянка - с баница със сирене и стафиди, гордост на оряховските домакини.

Но как едно българско вино се комбинира с чуждестранната кухня? Когато се чудите как да комбинирате дадена храна с вино, има няколко основни принципа, които можете да следвате.

Българското вино отлично се съчетава с японска кухня и с белгийска традиционна храна

Снимка: Бургозоне

Избираме бяло вино към светла храна (риба, пиле, ризото с морски дарове, десерти) и червено вино - към тъмна храна (месо, зряло сирене, паста, шоколад). Друга тънкост е да балансираме тежестта и интензивността на храната с виното, като за салата да изберем леко и свежо бяло вино, а за сьомга в сметанов сос - да предпочетем отлежало в дъб бяло вино или леко червено като пино ноар. Друг печеливш избор е да сервираме местно вино към регионална храна - френска храна с Бордо, пица с Кианти или бяло вино на Шато Бургозоне със сом от Дунава.

Когато една страна няма собствено вино като Англия, Белгия, Япония, Корея, тя търси най-подходящите вина към нейната кухня. Например елегантният Совиньон Блан на Бургозоне подхожда идеално на японската изискана кухня, Шато Бургозоне Каберне фран е подходящ за корейското барбекю, Вионие на Бургозоне се препоръчва с белгийското ватерзой (гъста зимна супа на база пиле или риба). Като че ли Пино Ноар на Бургозоне е създаден за английските пудинги, а Есперанто чудесно подхожда на патица по пекински.

Следвайки основните принципи за комбиниране на храна и вино, няма да сгрешите с превъзходните вина на Шато Бургозоне. Можете да изберете бутилка от серия Колекшън Бургозоне, като фин Ирис бял купаж или темпераментно червено кюве Ева руж и да се насладите на незабравими мигове в месеца на виното с чаша Бургозоне.

Снимка: Бургозоне


Материалът е предоставен от Бургозоне.