Българското вино получи поредната висока оценка за качествата си и се нареди до добрите примери според международни винени експерти. Резултатите от престижния конкурс Vinalies Internationales показаха общо 14 отличия за родните винари, като осем от тях са за "Вила Ямбол".

Състезанието се организира от Съюза на френските енолози и е едно от най-взискателните в света на виното. Златни отличия заслужиха естествено пенливо вино Vineyards Selection Blanc de Blancs 2015, Vineyards Selection Болярово от Каберне Совиньон 2016, Vineyards Selection Тополица от Сира 2017, Kabile Сира 2019, Kabile Мерло Резерва 2016, Kabile Каберне Совиньон Резерва 2019. Със сребро бяха оценени Vineyards Selection Розе 2023, Vineyards Selection Тенево Мерло, Каберне Фран, Пети Вердо 2019.

"Признанието от Vinalies Internationales е особено ценно за нас, първо защото идва от изключително взискателно и добре подготвено жури от световни специалисти и второ, защото доказва, че впечатляваме света с уникални български вина на много разумна цена", коментира изпълнителният директор на "Вила Ямбол" Красимир Аврамов и даде за пример винената серия Kabile, която може да се намери по магазините за 12-13 лв.

В тазгодишното издание на конкурса Vinalies Internationales бяха отличени общо 879 вина от 32 държави. Журито се състои от 120 винени специалисти от 40 националности, които тестват всяко вино "на сляпо" като водещо е изцяло качеството на продуктите.

Източник: "Вила Ямбол"

Тази година "Вила Ямбол" чества 100-години, което я превръща в една от най-старите изби в Южна България. Тя обработва 10 000 дка лозя и работи с над 15 познати световни и мести сортове грозде. Винарната е лидер на пазара с едноименната марка Villa Yambol. Серията Kabile е кръстена на античния тракийски град Кабиле, който се намира само на няколко километра от днешната изба. Смята се, че именно в региона на Ямбол траките са произвеждали висококачествено вино. Най-високият клас вина на "Вила Ямбол" е лимитираната Vineyards Selection. Тя се прави от специално селектирани лозови масиви в Тенево, Трояново, Тополица и Болярово, където лозята са подредени според "розата на ветровете", моряшки ориентир, който отчита посоката и силата на въздушните течения, така че да са най-благоприятни за развитието на гроздето. Днес именно в тази серия е включено и естествено пенливо вино, създадено по традиционната технология на шампанското. С тази цел избата инвестира през миналата година в специално оборудване. Екипът на "Вила Ямбол" вярва, че българинът заслужава да пие вино с отлично качество на много добра цена. А изпълнителният директор на винарната Красимир Аврамов споделя, че хубавото вино се ражда още на лозето, прави се от хубави хора и от подходящата техника. През миналата година "Вила Ямбол" спечели 23 отличия от международни конкурси, а само преди седмици добави още пет отличия от немския конкурс Mundus Vini.

Съдържание на: "Вила Ямбол"