Намираме се в разгара на лятото. Повечето хора или са се върнали от почивката си на морето, а други тепърва се подготвят да минат не малко километри, за да видят така жадуваното море поне за няколко дни. И докато всичко звучи повече от прекрасно, то това не означава, че няма за какво да се притесняваме. Днес ще ви разкажем точно за какво да внимавате по време на почивката ви.

Хранителните патогени се оценяват като важен рисков фактор по отношение на общественото здраве в развитите и развиващите се страни поради тяхната широкоразпространеност по целия свят. Ешерихия коли и други колиформени бактерии са важни хранителни патогени. Някои от най-важните източници на замърсяване за тези групи микроорганизми се отчитат като: райони с неблагоприятна хигиена, замърсени отпадъчни води, месни продукти, зърнени продукти и зеленчуци. Известно е, че общият брой на колиформените бактерии и E. coli е индикатор за неблагоприятни хигиенни условия и фекално замърсяване на храните. Заболяванията, предавани чрез храни, обаче са глобален проблем. Съвместният подход на всички държави и свързаните с тях международни организации е предпоставка за откриване и контрол на проблемите, свързани с храните, които представляват заплаха за човешкото здраве и международната търговия. Въпреки сложната им биология, епидемиология и анализи, повечето болести, предавани по хранителен път, са предотвратими. От жизненоважно значение за общественото здраве е потребителите и производителите на храни да действат в съответствие с принципите по отношение на международно приетите методи за безопасност.и, за да може да се върнете напълно здрави от там.

В храните от животински и растителен произход могат да бъдат открити микроорганизми от различен вид и брой. Видовете и броят на микроорганизмите върху храната могат да се променят поради преработка на храната, неподходящо закупуване, съхранение, приготвяне, готвене или сервиране. Увеличаването на броя на тези микроорганизми вследствие на горепосочените промени може да доведе до разваляне на храната, което да предизвика патогенен ефект върху хората. Най-важната от патогенните бактерии, които се разпространяват чрез храната, е Escherichia coli. Тя се предава по фекален или орален път и в никакъв случай не трябва да присъства в храните.

Най-значимият симптом, предизвикан от този микроорганизъм е диарийният. Освен това е известно, че той причинява сепсис, менингит и много чревни заболявания. Невъзможността да се гарантира безопасността на храните е един от най-големите проблеми, свързани с тях. Безопасността на храните означава осигуряване на необходимите хигиенни условия и предприемане на защитни предпазни мерки за здравословно и безопасно производство на храни по време на всички процеси от получаването на суровини до производството, транспортирането, съхранението, разпространението и консумацията на храните.

В тази статия ще се съсредоточим върху симптомите, рисковите фактори и лечението.

Нека обърнем внимание на симптомите и за какво е добре да следите

Най-често срещаните симптоми са:

• Коремни спазми

• Диария, която може да е кървава

• Гадене

• Постоянна умора

• Възможно е да нямате повишена температура. Ако имате, тя може да е слаба.

Здравите хора, заразени с E. coli, обикновено се чувстват по-добре в рамките на една седмица. Но при някои хора се наблюдава сериозно усложнение, наречено хемолитично-уремичен синдром, което засяга бъбреците. Това е по-вероятно да се случи на по-възрастни хора и деца.

Escherichia coli и хранително отравяне

Escherichia coli, един от 30-те члена на бактериалното семейство Enterobacteriaceae, е колибактерий и е един от 6-те вида Escherichia (E. adecaroxylate, E. blattae, E. fergusonii, E. hermannii и E. vulneris). Наличието на групата на колиформените бактерии в храната е показателно за фекално замърсяване, лоши хигиенни условия или наличие на чревни патогени. Например наличието на колиформени бактерии в сурово мляко е индикация за лоша хигиена при доенето или съхранението му. Наличието на колиформени бактерии в сурови или замразени плодове и зеленчуци не е от значение, тъй като Enterobacter, Citrobacter и Klebsiella присъстват естествено в микрофлората на растенията. Наличието на E.coli в плодовете и зеленчуците обаче е много важно от гледна точка на неадекватната хигиена. E. coli е важен патоген, тъй като е индикатор за фекално замърсяване на храните и питейната вода.

Поради тази си характеристика тя се счита за индикаторна бактерия в областта на безопасността и хигиената на храните. Като основна бактерия в факултативната анаеробна микрофлора на червата, E. coli е широко разпространена в изпражненията и околната среда. Някои от патогенните ѝ щамове предизвикват както интоксикация чрез създаване на токсини, така и гастроентерит, патологично увреждане на бъбреците и мозъка, като причиняват хранително отравяне от инфекциозен тип чрез клетъчно увеличение. Някои щамове на E. coli, произвеждащи ентеротоксини, се разделят на две групи - термостабилни и термолабилни. Топлинно стабилният токсин е известен като стабилен токсин (ST), а топлинно лабилният токсин е известен като лабилен токсин (LT). Двата токсина могат да бъдат открити заедно или поотделно. Освен това е известно, че патогенните щамове причиняват сериозни заболявания като диария, перитонит, мастит, септицемия и пневмония.

Eнтерална токсикоза

Съществуват много щамове на E. coli, някои от които са безвредни. Всъщност стотици щамове живеят в храносмилателния ви тракт като "добри" бактерии. Някои токсични щамове обаче могат да доведат до сериозни заболявания. Ако сте изложени на токсичен щам, можете да развиете хранително отравяне и ентерит. Тази инфекция понякога се нарича диария на пътника, тъй като при пътуване сте изложени на нови щамове на E. coli.

Някои щамове са по-опасни от други. Те произвеждат токсин, наречен Шига. Този токсин причинява тежко заболяване и кървене, които могат да бъдат фатални, особено при деца. Шига-продуциращата токсин E. coli, често наричана за краткост "STEC", може да бъде наричана и E. coli 0157.

Какви лечения има при ентерит с E. coli?

Основното усложнение на ентерита е дехидратацията вследствие на диарията. Пиенето на течности и поддържането на хидратацията е изключително важно. Ако не можете да приемате течности поради интензивно повръщане или диария, може да се наложи да отидете в болница за интравенозна терапия с течности.

Лекарствата против диария се продават без рецепта в аптеките. Въпреки това, ако имате кървава диария или треска - много важен симптом - трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да ги използвате.

Рискови фактори

• Възраст. Малките деца и възрастните хора са изложени на по-висок риск от заболяване, причинено от E. coli, и по-сериозни усложнения от инфекцията.

• Отслабена имунна система. Хората, които имат отслабена имунна система - от СПИН или от лекарства за лечение на рак или за предотвратяване на отхвърлянето на трансплантирани органи - са по-склонни да се разболеят от поглъщане на E. coli.

• Ядене на определени видове храни. Сред по-рисковите храни са недостатъчно сготвените хамбургери; непастьоризираното мляко, ябълковият сок или сайдерът и меките сирена, произведени от сурово мляко.

• Време на годината. Повечето случаи на заразяване с E. coli се случват от юни до септември.

Какво да правим?

За да намалите вероятността да бъдете заразени с E. coli, избягвайте да поглъщате вода от езера или басейни, мийте често ръцете си, избягвайте рискови храни. И тъй като знаем, че това не е чак толкова лесно за спазване, защото не можем да бъдем сигурни за всяка една храна, особено когато сме на почивка, то ние ви предлагаме ProViotic, който подпомага организма да се справи при наличие на бактерии като Салмонела, Ешерихия Коли, Стафилококус ауреус.

Той съдържа само пробиотична бактерия Lactobacillus bulgaricus (мощния щам GLB44), която е изолирана от българско планинско кокиче с изключително благоприятно влияние върху стомашно- чревния тракт.

Всяка таблетка съчетава ефективния пробиотик в комбинация с пребиотик от био моркови. Няма следи от животински организми или млечна среда, както са повечето пробиотични препарати.

Поради практическата си безвредност и липсата на каквито и да било алергени и консерванти той е предпочитан от тези, които се отнасят с грижа към своето здраве.

До 31.08.2022г. при покупка на две или повече опаковки БИО ПРОВИОТИК 500 mg получавате 10% отстъпка с промо код: PROVIOTIC10%

 

* съдържание на Smart Bio